O nouă șansă la viață pentru un tânăr cărășean, venită de la un copil de 14 ani!

Un băiețel de numai 14 ani din Curtuișeni, județul Bihor, a sfârșit tragic după ce a fost victima unui accident rutier în timp ce se plimba cu bicicleta. Deși a fost transportat de urgență la Spitalul din Oradea, micuțul nu a mai avut nicio șansă de a fi salvat și a intrat în moarte cerebrală.

Pentru că pe 16 iulie a fost Ziua Internațională a Donatorului de Organe, medicii din Oradea au reușit să convingă familia micuțului să doneze organele acestuia, astfel că specialiști din patru spitale, trei românești și unul de la Clinica AKH din Viena, au ajuns aseară la Oradea pentru a începe complicata operațiune de prelevare de organe.

„Un adolescent de 14 ani a suferit un accident de bicicletă şi, în urma acestuia, un traumatism cranio-cerebral. A fost adus de urgenţă la spitalul nostru şi operat, dar din nefericire, cu toate eforturile colegilor, nu a putut fi salvat. A fost declarat în moarte cerebrală, după instalarea tabloului clinic încă de duminică. Este o raza de speranţă pentru triumful vieţii asupra morţii. Sunt zeci de copii pe lista de aşteptare, pentru transplant renal, hepatic sau de cord, astfel că organele acestui băieţel vor salva 5 vieţi”, a precizat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul Centrului de Prelevare de la Oradea pentru Adevărul.

În sala de operaţie de la Spitalul Judeţean din Oradea au intrat medici din Cluj, Târgu Mureş, Bucureşti şi Viena. Inima băiatului a fost transportată cu un elicopter până la clinica din Mureş, unde i-a fost transplantată unui adolescent de 15 ani, din județul Caraș-Severin, mai scriu jurnaliștii de la Adevărul de Oradea.

„Este cel mai sensibil la ischemie (cordul – n.n), adică în timpul în care nu mai bate şi nu mai primeşte sânge ca orice alt organ care are nevoie de sânge ca să funcţioneze, a primit o soluţie care îl ţine viabil maximum patru ore”, a explicat Marius Harpa, medic specialist la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş pentru Adevărul.

Potrivit ministrului Sorina Pintea, activitatea de transplant în România a scăzut foarte mult, atât din cauza legislației, dar și a unei proaste funcționări a Agenției Naționale de Transplant, ministrul Sănătății schimbând recent conducerea acesteia.

În România, donarea de organe a scăzut dramatic în ultimii ani: 2014 – 138 de donatori, 2015 – 115 de donatori, 2016 – 123 de donatori, 2017 – 65 de donatori, 2018 – până în prezent, 30 de donatori. Acesta este donatorul cu numărul 31, iar acțiunea de la Oradea este a șaptea acțiune de prelevare de organe din acest an.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/