O nouă premieră națională la Timișoara! Universitatea de Vest a semnat un protocol istoric pentru studenții refugiați

Timișoara, orașul multiculturalității și toleranței, a făcut un pas important la nivel național și chiar european. Universitatea de Vest a semnat vineri un protocol de colaborare cu UNHCR, structura ONU pentru refugiați. În baza acestui document, instituția de învățământ superior va acorda burse pentru studenții care provin din rândul refugiaților, iar o primă tânără din Afganistan este deja parte a acestui program.

Tânăra Fareshta Basim este de cinci ani în Timișoara, dar a fost nevoită să își întrerupă studiile la ciclul de licență, deoarece a trebuit să muncească pentru a-și sprijini familia. Studenta va primi o cameră la Căminul 13, unde va locui cu soțul ei, dar și echivalentul bursei sociale, de 600 de lei lunar. Rectorul Pirtea a explicat că vor fi două astfel de burse anuale. „Asistăm la o premieră națională și chiar din sud-vestul Europei. Printr-un acord de colaborare vom oferi pentru început o bursă unui student refugiat care a optat pentru UVT. Noi am pus la dispoziție două burse, dar timpul foarte scurt a permis doar găsirea unei singure persoane, dacă va mai fi o persoană pe viitor, va putea beneficia”, a precizat Marilen Pirtea.

Acordul a fost semnat cu Nisreen Rubaian, reprezentanta specială a UNHCR în România. Despre Timișoara, oficialul, care este de origine iordaniană, a avut cuvinte de laudă și a spus că centrul de refugiați de aici este cel mai bun din țară. „Fareshta a venit de cinci ani în România și am văzut-o cum a înflorit. S-a înscris la universitate, dar a fost nevoită să își întrerupă studiile pentru a-și întreține familia. Datorită UVT, va putea să își termine studiile și să își desăvârșească educația. Este un exemplu de refugiată care, în ciuda tuturor dificultăților, a reușit să facă din România casa ei. Nu e prima dată când UVT își deschide porțile pentru refugiați”, a precizat Nisreen Rubaian, care a explicat că doar 3% din refugiați termină facultatea.

 

Cuib de vise 1000x100

Fareshta Basim a terminat liceul în Afganistanul natal, iar la Timișoara s-a înscris la facultatea de informatică. S-a căsătorit cu un alt cetățean afgan, dar care nu are statut de refugiat. „Eu am venit aici cu familia. Bunica m-a chemat, am avut invitație. Vreau să fiu programator”, a spus Fareshta, care a învățat perfect limba română. Tânăra a lucrat o perioadă la restaurante fast-food, când a avut nevoie de bani.

Cei care doresc să opteze pentru acest tip de burse trebuie să aibă statutul legal de refugiat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/