O nouă destinaţie turistică la doi paşi de Timişoara! Situl arheologic de la Parţa va fi valorificat

explo 1000x200

O nouă destinaţie turistică va fi pusă pe harta judeţului Timiş, în apropiere de Timişoara. Este vorba despre valorificarea sanctuarului neolitic descoperit la Parţa, în plan fiind şi crearea unui muzeu în localitate. Proiectul este derulat de către Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Banatului şi municipalitatea Novi Knezevac din Serbia. Finanţarea este asigurată prin Programul Interreg România-Republica Serbia şi ajunge la peste 650.000 de euro.

Astăzi, în cadru online, a avut loc conferinţa de lansare a proiectului, la care au luat parte toate părţile implicate. Consiliul Judeţean, în calitate de lider, va realiza o pagină web, privind proiectul şi materiale informative şi de promovare. Muzeul Naţional al Banatului va contracta proiectarea, execuţia şi dotarea cu echipamente specifice a punctului muzeal de la Parţa.

„Turismul poate fi o axă importantă de dezvoltare. Nu avem atâtea avantaje geografice precum alte zone, dar putem să creăm o ofertă bogată la nivelul judeţului care să completeze, de exemplu, experienţa celor care doresc să viziteze Timişoara. Am crescut mult ca judeţ din acest punct de vedere, dar mai avem lucruri de făcut. Proiectul de la Parţa se alătură demersurilor noastre de revitalizare a Surducului sau de creare a unui brand la Margina”, a declarat Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Claudiu Ilaş, managerul Muzeului Naţional al Banatului, consideră că obiectivul va avea ecou la nivel naţional atunci când va fi finalizat.

„Muzeul Naţional al Banatului se ocupă de construcţia punctului muzeal de la Parţa. Acesta este deosebit de important, atât pentru regiune, cât şi pentru România. Pe lângă muzeu, va fi şi o bază de cercetare, care va permite continuarea cercetării arheologice a sitului de la Parţa. Chiar dacă am trecut şi trecem printr-o perioadă mai grea, am finalizat aproape proiectul, urmând să scoatem execuţia punctului muzeal”, a precizat acesta.

Cei de la Novi Knezevac vor realiza materiale promoţionale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, dar şi o serie de conferinţe în Serbia.

banner 970 x 250