O groapă de 90.000 de lei! Primăria Lugoj, amendată de Garda de Mediu pentru că a venit în ajutorul cetățenilor

Garda de Mediu a inițiat aproape 30 de controale, în ultima săptămână, pe toată întinderea județului, la balastiere și unități de dezmembrări auto. La acțiuni, alături de mai multe echipe mixte formate din inspectori de mediu, Poliție și Jandarmi, a participat chiar șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu.

De verificări nu a scăpat nici Lugojul și putem spune că gunoaielor de pe malul râului Timiș, în special celor aruncate pe locul fostelor balastiere existente în amonte de Lugoj, până către Măguri, li s-a dus „mirosul” până la București, în birourile Gărzii Naționale de Mediu.

Deșeuri din Occident?!

leader board 728 x 90 px

De altfel, proprietarul mai multor iazuri și balastiere din municipiu a intrat în vizorul comisarilor pentru deșeurile existente în craterele rămase în urma excavărilor și asta pentru că oamenii legii au bănuiala că în mai multe locuri sunt îngropate deșeuri periculoase, care provin în mare parte din străinătate. Chemat la fața locului de șeful Gărzii Naționale de Mediu, lugojeanul a aflat că este suspect într-o afacere ilegală. „Văd că îngroapă deșeuri pe proprietatea dumneavoastră. În momentul acesta sunteți suspect, sunteți principalul suspect pentru mine. Am niște deșeuri periculoase care stau să intre în țară și când au reușit să intre cumva în țară, atunci trebuie să le descarce imediat respectivii. Unde le descarcă? Uite, într-o baltă unde pun deșeuri”, a spus Octavian Berceanu. Lugojeanul i-a declarat acestuia că nu are cunoștință de ce se întâmplă: „cu firme care strâng deșeuri nu am avut contacte în viața mea și nici nu o să am. De unde știm, pot fi aduse din afara țării și pot fi depozitate aici, dar nu e nimic cu acordul meu”.

Primarul Buciu, revoltat

Garda Națională de Mediu a suspendat activitatea a patru balastiere din județul Timiș și a dat amenzi de aproape 1,5 milioane de lei. Printre entitățile sancționate se numără și Primăria Municipiului Lugoj, care a primit „penalizări” de 90.000 de lei, din cauză că a permis depozitarea deșeurilor rezultate din demolări pe un teren ce-i aparține în vecinătatea balastierei Cotuna, de lângă centura Lugojului. „Șeful Gărzii Naționale de Mediu, domnul Berceanu, a descins la Lugoj să vadă doar ce vrea și să-și facă poze. Nu a ținut cont de faptul că gropile de gunoi sunt moștenite de la o fostă administrație sau de faptul că a autoriza un deponeu legal de gunoi în România durează cel puțin un an de zile, iar de construit și de dotat, dacă ai fondurile necesare, mai durează cel puțin un an. Mai mult, n-a văzut domnia sa, la nici 100 de metri distanță de deponeul Primăriei, un crematoriu ilegal de deșeuri. Noi, primăriile, nu avem bani de dat șpagă… Domnul acesta și-a pus angajații să ne amendeze, în fapt să-i amendeze pe lugojeni, pentru că o fostă administrație a creat un deponeu ilegal. Am făcut tot ce s-a putut până acum, însă nu putem intra în legalitate și normalitate în șase luni. Nu-i pasă dânsului însă, decât de imaginea sa de zbir, care nu vede că statul doarme în raport cu cetățenii sau cu comunitățile locale”, a transmis Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Răutate politică

Pentru situația creată, edilul-șef dă vina pe „originile” USR-iste ale șefului Gărzii: „Din când în când, acesta se trezește să amendeze câte o comunitate sau câte un primar, nicidecum de la USR, pentru că, vezi Doamne, nu-și consumă tot bugetul pentru a căra gunoiul sau pentru a-și civiliza peste noapte localnicii certați cu legea sau cu bunul-simț. Știu că legea nu face diferențe. Sunt dispus să plătesc. Nu vrem mila nimănui, dar nici să fim tratați ca subiecte de publicitate în folosul unui demnitar numit pe criterii exclusiv politice. Puteam fi avertizați, nu decapitați! S-au aplicat sancțiunile maxime pentru ceva ce au lăsat alții să se întâmple”.

Amenda – contestată

Administrația locală va contesta în instanță amenda primită. „Norocul nostru este că slujbașii domniei sale au comis atâtea erori în redactarea procesului verbal încât măsurile dânsului se vor dovedi un vădit abuz. O să-i trimitem și noi fotografii cu depozite ilegale de deșeuri din localități conduse de colegi primari USR, să vedem dacă-i amendează și pe dânșii, fără să țină cont că abia au dat piept cu ce-au lăsat fostele administrații. Cât despre povești cu deșeuri aduse de peste hotare și îngropate în Banat, observăm doar că dă din gură și nu a avut bani nici măcar de un excavator cu care să descopere adevărul”, a mai spus Claudiu Buciu.