O entitate de inteligență artificială va cânta în premieră absolută, într-un spectacol, la Timișoara!

Muzica trece la un nou nivel în mileniul trei, iar Timișoara va fi scena unei premiere absolute pentru România! Mai precis, o entitate de inteligență artificială (IA) va cânta într-un concert, alături de doi interpreți „normali”. Evenimentul va avea loc în ultima zi a Festivalului Jazz Timișoara.

A XI-a ediție a festivalului va avea loc în perioada 10-12 noiembrie. Marțea viitoare, la Clubul Escape Underground Hub, de pe strada Gheorghe Lazăr, va avea loc și concertul cu o entitate de inteligență artificială. Pe lângă Daniel Dorobanțu, interpretul de la electronice, și Petre Ionuțescu, de la trompetă, tobarul nu va fi o ființă umană. Entitatea de inteligență artificială va participa activ la spectacol: va avea propriile idei, va improviza, dar va și asculta de comenzi.

Daniel Dorobanțu a explicat ideea implicării unei IA în spectacol. „Cultura modelează tehnologia, iar tehnologia modelează cultura. Creativitatea, capacitatea de a da naștere unor forme noi și neașteptate de exprimare, de a depăși repetarea și modificarea a ceea ce există deja, este adesea văzută ca o frontieră finală posibilă numai pentru mintea umană. Implicațiile și impacturile sociale ale inteligenței artificiale au devenit convingătoare subiecte de interes pentru public, cercetătorii din mediul academic și industrie. Importanța unei conversații globale despre impactul social și etica IA a apărut în rapoartele din industrie și guvern, precum și în dezbaterile academice, și începe să primească o atenție susținută. Este necesară o mai bună explorare și înțelegere a efectelor și a forțelor viitoare care vor rezulta din evoluția și din prezența crescândă a inteligenței artificiale în lume.”, spune artistul.

Spectacolul va începe la ora 20.

foto: Georgiana Feidi