O creșă ultra-modernă va apărea în cartierul Ronaț!

Familiile din cartierele Ronaț, Blașcovici sau Mehala vor putea să își ducă micuții în viitorul nu foarte îndepărtat la o creșă modernă realizată în mare cu fonduri de la bugetul local!

Nouă unitatea pentru educație ante-preșcolară se va ridica pe Calea Bogdăneștilor, la intersecția cu Strada Amzei și va fi o creșă la standarde foarte înalte. Primarul Robu a precizat că acest gen de creșe nu se fac cu multe locuri, deși orașul are deficit, pentru că trebuie respectate standardele europene. Capacitatea creșei va fi de 36 de locuri. Clădirea, una cu etaj, va avea o suprafață totală de 1.340 mp, va beneficia de toate instalațiile necesare bunei funcționări în condiții de eficiență energetică (electrice, sanitare, de încălzire etc.), inclusiv panouri solare, spații pentru activităţile zilnice ale copiilor și pentru dormit, loc de luat masa și bucătărie, mobilier și dotări specifice, facilități pentru persoanele cu dizabilități (lift dimensionat corespunzător și rampe de acces), sistem de supraveghere antiefracţie, precum și nouă locuri de parcare.

Perioada de implementare a proiectului este de 28 de luni. Valoarea totală a investiției este de 7.724.298,52 lei, din care 1.287.323,45 lei finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional derulat de ADR Vest. Primarul speră ca, totuși, suma primită di fonduri europene să crească pentru creșa din Ronaț. „Noi ne-am asumat să pornim la drum chiar și cu această valoare eligibilă mică, dar am contat pe faptul că vor mai fi mișcări pe fonduri și, într-un final, fie din economii, fie din nerealizări din altă parte, vom aveam o susținere mai mare din valoarea totală”, a precizat Nicolae Robu, la semnarea contractului de finanțare.

La fel ca și creșa ce se va ridica în zona Lipovei, care va avea 29 de locuri, și această nouă creșă este la standarde europene. „Standardele pentru creșe sunt extrem de ridicate. Se alocă bani foarte mulți per copil și suprafața din creșă per capita este foarte mare. Este bine că se vine cu aceste standarde, pentru că noi trebuie să ne obișnuim să construim durabil, nu doar așa, pompieristic. Avem nevoie mare de locuri în creșe, dar pe de o parte trebuie să răspundem, când se poate, în condiții de forță majoră acestei nevoi, dar, de pe altă parte, când avem acces la fonduri europene, trebuie să facem lucrurile la standarde ridicate”, a adăugat edilul.