O arteră importantă din Timișoara va fi transformată în „magistrala verde”. Primăria vrea să atragă bani europeni

digital camera
explo 1000x200

Primăria Timișoara intenționează să transforme Calea Șagului în primul culoar de mobilitate verde din oraș, dacă va reuși să acceseze fonduri europene. Asta înseamnă că va fi realizată o bandă dedicată transportului public nepoluant și vor fi amenajate piste de biciclete și trotuare încadrate de spații verzi pe o lungime de trei kilometri.

În cazul în care va reuși să acceseze fonduri europene, Primăria Timișoara are în plan să transforme radical una dintre cele mai aglomerate artere din oraș. Este vorba de Calea Șagului, care ar urma să devină o „magistrală verde”.

Lansăm primul proiect de remodelare a unei artere de circulație și transformarea ei într-un coridor multimodal. „Magistrala verde” este un culoar de mobilitate verde de trei kilometri, care va fi amenajat între Bulevardul 16 Decembrie 1989 și Calea Șagului, în integralitate – adică de la Podul Traian până la pasarela de la Shopping City, complementar carosabilului, cu atenție pentru nevoia oamenilor pentru spațiu public de calitate. Bandă dedicată transportului public local nepoluant, piste de biciclete și trotuare late, încadrate de aliniamente și spații verzi generoase vor asigura deplasarea într-un mod sigur și confortabil pentru toată lumea. Toate amenajările vor ține cont de nevoile persoanelor cu mobilitate redusă: persoane cu dizabilități, vârstnici, copii. Zonele pietonale vor fi dedicate activităților sociale, comerciale și de odihnă. Întreg proiectul va pune în valoare zona istorică pe care o traversează, bogată în clădiri de patrimoniu valoroase”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Potrivit edilului-șef, documentația pentru elaborarea DALI și proiectului tehnic pentru ”Magistrala verde” este gata și se află în evaluarea Agenției Naționale a Achizițiilor Publice. În câteva zile se va primi avizul, după care urmează licitația pentru desemnarea proiectantului. Primăria Timișoara intenționează să atragă fonduri europene pentru acest proiect, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

banner 970 x 250