O altă Românie? Localitatea din Timiș unde oamenii au votat foarte diferit de media națională

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Chiar dacă președintele în funcție Klaus Iohannis a câștigat în majoritatea regiunilor țării, diferențe între ceilalți candidați există între județe, dar și între localități din același județ. Chiar și între localități, practic, alipite, după cum se vede foarte clar cu un exemplu din Timiș! Un nivel ridicat de viață poate aduce un alt mod de a gândi al electoratului.

Vorbim despre comuna Dumbrăvița, ”paradisul bogătașilor” din județul Timiș, unde nu oricine își permite să locuiască, deoarece prețurile locuințelor nu sunt deloc modice. Comuna de la ieșirea dinspre Calea Sever Bocu este una a ”high-life-ului”, cu case frumoase, blocuri moderne, dar și tot mai multe restaurante sau locații de alimentație publică cochete și cu servire excelentă. În Dumbrăvița, categoric, se trăiește bine. Comuna este locul unde au vile oameni importanți din zona politică, economică și chiar și artistică sau sportivă. Iar faptul că oamenii sunt prosperi și poate, au mult mai puțin grija zilei de mâine, a dus și la rezultate interesante în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Și aici, Klaus Iohannis a fost câștigător, cu 37,52%, raportat la 7898 de voturi valabile. Dan Barna a fost însă, foarte aproape. Dacă și în Timiș, candidatul USR a fost pe locul 2, distanța la nivel de județ a fost mare față de președintele în funcție. Ei bine, în cea mai bogată comună din vestul României, Barna a avut un procent de 35,81%. Pe trei a fost Viorica Dăncilă, dar la mare distanță de cei doi, cu 7,35%. Interesant, mai ales că primarul comunei, Victor Malac, face parte din PSD! Theodor Paleologu a avut 6,90%, puțin peste Mircea Diaconu, pentru care au optat 6,84% dintre votanți.

”Istoric” vorbind, Ujszentes, ( denumire maghiară),  sau Dumbrăvița era o micuță comună cu populație ce vorbea, în principal ungurește. Kelemen Hunor a reprezentat o opțiune doar pentru  2,54 dintre votanți însă. La fel de adevărat e că din Dumbrăvița maghiară au mai rămas în principal amintirile timișorenilor, care și acum povestesc că după ce ieșeau din oraș, mai aveau de mers până în localitate. Acum, trecerea se face practic direct, fără nicio zonă care mai delimitează orașul de bogata comună periurbană.

Va fi interesant anul viitor, la ”locale”

1000x100 (4)

Procentele din Dumbrăvița, unde s-a votat în șase secții, sunt interesante și în perspectiva alegerilor locale de anul viitor. Va fi bătaie mare. Pe lângă primarul în funcție, Victor Malac, vin tare din urmă și sunt foarte activi în social media și liberalul Sorin Drăgoi, dar și useristul Vasile Bledea. Dacă e să le găsim ”bube în cap” și să plecăm urechile la ce spun cârcotașii, toți au probleme. Despre Malac, mulți se plâng și îi atribuie construitul haotic din comună, dar și alte probleme, precum lipsa de presiune a apei, pe fondul rețelei care nu mai face față la populația în creștere a comunei.

Despre Bledea, a fost implicat în scandalul cu accesarea datelor financiare ale clienților băncii pentru care lucra, deși nu avea voie să facă, legal, acest lucru. Iar despre Drăgoi, are în CV candidatura la șefia Ligii Profesioniste de Fotbal, pe vremea când era președinte la ACS Poli, când a luat un singur vot: al clubului său.

foto: scoaladumbravitatm.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/