Numărătoarea inversă până la Ora de Vară

Mâine dimineaţă, cei mai mulţi dintre noi ne vom trezi cu o oră mai târziu. Pentru că la noapte ceasurile vor fi date înainte, ora 3 devenind ora 4.

Schimbarea de oră se produce de două ori pe an, de regulă în ultima duminică din martie şi ultima duminică din octombrie. Este foarte posibil ca 2018 să fie ultimul an când se va mai opera trecerea la ora specială de vară.

Modificarea orară a început să se generalizeze în Europa începând din 1974, când s-a produs prima criză de petrol, iar unele ţări au decis să devanseze cu o oră ceasurile pentru a profita de lumină şi a economisi electricitate. Comisia Europeană a decis să armonizeze data schimbării orei de vară, pe care iniţial fiecare ţară o decidea între martie şi aprilie, pentru a evita eventuale perturbări ale orarelor, precum cele ale trenurilor europene.

În octombrie anul trecut, informează Pro TV, peste 70 de eurodeputaţi din toate grupurile politice au cerut introducerea unei moţiuni în Parlamentul Europeanpentru a pune capăt schimbării de două ori pe an a orei care, potrivit lor, provoacă dereglări ale sănătăţii persoanelor şi la nivel economic. Iniţiativa se bazează pe propuneri venite din Suedia, Danemarca, Finlanda, Germania, Olanda, Slovacia, Cehia, Franţa şi Belgia, unde mii de cetăţeni s-au opus acestei schimbări prevăzută în legislaţia europeană.