Săptămâna de lucru pentru administrația lugojeană a debutat cu ședința extraordinară a Consiliului Local, în care aleșii au discutat și aprobat noul buget local pentru anul în curs.
Cum era de așteptat, nu au lipsit discuțiile contradictorii între majoritate, reprezentată de PSD și opoziția din care fac parte consilierii locali ai PNL, PMP și ALDE. Pe parcursul votării capitolelor bugetare au fost depuse mai multe amendamente de către toate grupurile din opoziție, care au contestat în principal proiectele ce vizează construirea unui nou pod rutier paralel cu Podul de Fier și amenajarea unui aerodrom utilitar pe Câmpia Libertății. În schimb, opoziția susține alocarea mai multor bani pentru educație, sănătate, rețele de apă și canalizare și curățenie. Cu excepția unui singur amendament al celor de la PNL, celelalte au fost respinse pe rând.
Primarul Boldea a admis totuși în buget unele propuneri ale partidelor din opoziție. Au avut susținere proiectele de la PMP, privind dotarea Serviciului Sere cu echipamente moderne pentru întreținerea și curățarea domeniului public și amenajarea unor treceri de pietoni inteligente și proiectul PNL de realizare a unui plan de sănătate publică, studiu premergător și obligatoriu pentru demararea construcției unui nou spital la Lugoj.
La capitolul lucrări, nimic nou de remarcat, majoritatea propunerilor fiind continuarea proiectelor din anii anteriori. Consilierul ALDE Ioan Haneș a încercat să atragă atenția autorităților asupra stării de degradare a unor instituții de învățământ, una dintre acestea aflându-se chiar lângă primărie. Amendamentul propus pentru suplimentarea cu 500.000 de lei pentru reabilitarea fațadei Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” a fost respins de PSD. Nici înlocuirea ferestrelor vechi de la Școala „Anișoara Odeanu” sau finalizarea grădiniței din Balta Lată nu au avut susținere.
„Trebuie să investim în școli, spitale și alte domenii de interes pentru cetățeni, nu pentru interese personale. Cer să se suplimenteze fondurile pentru Liceul «Hasdeu» cu 500.000 de la podul paralel cu Podul de Fier. Sunt clădirile noastre, de ce să nu le facem să arate bine? La Rugă vin delegațiile străine și fațada arată cum arată. Podul nici nu este proiectat, nu o să fie construit anul acesta, avem bani pentru școli câți vrem. La școala 6 nu putem să înlocuim geamurile pentru copiii noștri? Din 2017 s-au pus bani în buget în fiecare an pentru grădinița din Balta Lată. Pe Libertății, grădinița e insalubră, iar pe Făgetului plătim chirie, de ce să nu-i aducem pe copii într-o grădiniță superbă?”, a spus Haneș.
Nici amendamentul consilierului Liviu Brândușoni, de la PMP, pentru alocarea a 416.000 de lei de la proiectul podului paralel pentru curățarea captării de apă de la Uzina 2 și reabilitarea treptelor de clorinare de la cele trei uzine de apă ale municipiului, în scopul îmbunătățirii calității apei nu a fost aprobat, după ce consilierii PSD s-au abținut. Amendamentele celor de la PNL au avut aceeași soartă. Au picat la vot suplimentarea cu 1.000.000 de lei studiul de fezabilitate pentru construcția unui spital nou, alocarea de 500.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate pentru uzine și rețele noi de apă, aceeași sumă fiind propusă și pentru un studiu privind învățământul, regândirea, reorganizarea sau chiar construirea unor noi instituții de învățământ. 600.000 a propus PNL-ul pentru reparația și reabilitarea actualului pod de fier, în locul construirii unui pod nou și 25.000 de lei pentru edificarea unui monument al Revoluției în locul terasei din fața primăriei.
În schimb, șeful administrației lugojene insistă cu proiectul de construire a unui nou pod rutier, amplasat lângă Podul de Fier, pentru care a alocat suma de 155.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate. Mai mult, acesta a afirmat că are banii necesari din excedentul bugetar. Un bun prilej pentru consilierul PNL, Bogdan Blidariu, să taxeze activitatea primarului: „Ați fost un primar ineficient și nu ați cheltuit bani din buget și aveți un asemenea excedent bugetar. Numai un primar slab poate să aibă un excedent bugetar!”.
Pentru 2020, Primăria are la dispoziție 126 de milioane pentru investiții, din care 75 de milioane reprezintă excedentul bugetar. Bugetul local propriu-zis este de 194 de milioane. Există un deficit important între venituri și cheltuieli, veniturile totale ale primăriei fiind de 119 milioane.