„Nu-ţi transforma vacanţa într-o perioadă de reduceri pentru hoţi!”

„Păstraţi surprizele doar pentru vacanţă!” este campania de prevenire pentru care reprezentații din cadrul IPJ Timiș, împreună cu membri din cadrul Poliției Locale Dumbrăvița și reprezentanții societății civile s-au întâlnit la sediul Primăriei din comună. Prevenirea prin asigurarea siguranței casei sau alte metode de alungare a hoților, au fost temele principale discutate cu ocazia Zilei Europene a Prevenirii Furturilor din Locuință.

Prin intermediul campaniei, oamenii sunt sfătuiţi să-și asigure măsuri de control. Ba mai mult, în cazul în care aceștia pleacă de acasă, să nu comunice informația pe reţelele de socializare, să nu posteze fotografii din aeroport sau în vacanţă, decât după ce se întorc.

Odată cu migrația timișorenilor în zonele din jurul municipiului, numărul de locuințe amenajate cochet a crescut, în aceeași măsură cu interesul hoților. De la începutul anului, potrivit datelor IPJ Timiș, în Giroc s-au dat 11 lovituri, în Dumbrăvița au avut loc 6 furturi, respectiv în comuna Ghiroda s-au dat 5 lovituri și în Șag, 4 furturi.

 „Cele mai importante lucruri sunt protejarea locuinței prin sisteme de supraveghere și a metodelor clasice de închidere. Cele mai multe furturi din locuințe sunt produse pe raza municipiului Timișoara și în zonele limitrofe acestuia, comuna Dumbrăvița fiind vizată în acest sens”, a spus Cosmin Carbas, comisar-șef.

Pentru a preveni o eventuală spargere sau a se proteja de hoți, cetățenii pot apela la diferite metode de siguranță.

„Cel mai important este un sistem de alarmă care să ne transmită pe telefonul mobil atunci când hoțul intră în casă, dublat de un sistem de supraveghere video, un butuc profesional și eventual senzori cu lumină sau elemente mecanico-fizice: uși, gratii la geamuri. Sunt pistoale de autoapărare cu bile de cauciuc, destul de puternice ca să-l rănească pe hoț”, a spus Sergiu Dăngulea, fondator Spy Shop.

Campania „Păstraţi surprizele doar pentru vacanţă!” este finanţată din Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene, iar prin intermediul acesteia, Poliţia Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL şi alte 12 state, îşi propune să atragă atenţia asupra prevenirii infracţiunilor de furt din locuinţe.