Este greu de apreciat felul în care vor evolua lucrurile în următoarea perioadă, spun specialiștii, dar dacă nu se iau măsuri, situația poate scăpa de sub control. Iar asta din cauza variantei Delta, extrem de contagioasă.
Numărul de noi îmbolnăviri a crescut alarmant în ultima perioadă, ba chiar au fost depășite estimările făcute de Institutul Național de Sănătate Publică. Numai în 14 septembrie, conform ultimei raportări, au fost înregistrate aproape 4.000 de noi cazuri.
„INSP a făcut o apreciere și deja s-a depășit numărul de cazuri pe care ei l-au apreciat la sfârșitul lunii. Ceea ce înseamnă că am mers mai repede, pentru că virusul se transmite cu atât mai mult că nu există nicio restricție care să pondereze această transmitere. Am auzit că peste două săptămâni se va dubla numărul de cazuri. S-ar putea, ar fi bine să scăpăm, dar depinde de măsurile care se iau”, a spus medicul Virgil Musta.
Una dintre cele mai mari probleme cu care țara noastră se confruntă, în actualul context epidemiologic, este lipsa apetitului pentru vaccinare. Oamenii nu au încredere în autorități și devin sceptici și în ceea ce privește sistemul sanitar.
„Din păcate, din acest punct de vedere țara noastră stă rău față de alte țări vest-europene care au înțeles că este singurul mijloc de a ține sub control pandemia și de a trece la o viață normală. Și am văzut că se întâmplă acest lucru. Danemarca a anunțat că a trecut de cel de-al patrulea val, au trecut cu bine, nu mai sunt necesare restricții, se pot ține concerte, nu mai poți frecventa spații cu mască, pentru că în Danemarca, peste 75% din persoane sunt vaccinate cu două doze și peste 90% cu o doză. Asta se întâmplă în țările civilizate, în țările cu o bogată educație și acolo unde există încredere în instituțiile statului și în sistemul medical. Din păcate, la noi această încredere nu există și deci vaccinarea nu merge bine. Este o diferență între țările în care procentul de vaccinare este de peste 50%, Anglia, Portugalia, Israel în care mortalitatea era până în 0.2% și țările în care vaccinarea era scăzută și mortalitatea prin SARS-CoV-2 ajungea la peste 3%. Acest lucru vine la pachet și cu secțiile de terapie intensivă pentru că peste 100.000 de lei costă o spitalizare a unei persoane pe terapie intensivă”, a mai spus medicul Virgil Musta.
Doctorul susține că dacă lucrurile nu se vor schimba, atât în sistemul economic, cât și în cel social vor apărea efecte negative.
„Din punct de vedere economic țara sărăcește pentru că este nevoită să cheltuiască mare parte din bani pe sistemul de sănătate, pentru că trebuie să salvezi oameni. Din punct de vedere psihic și al relațiilor sociale, vom fii afectați pentru că vor apărea restricții, nu se vor mai desfășura anumite activități de socializare. Populația a suferit traume psihologice intense și nu numai la noi în țară. Depinde și de politica de sănătate publică a țării și de cum sunt gândite lucrurile. Am auzit că în California este obligatorie vaccinarea tuturor elevilor de peste 12 ani dacă vor să frecventeze școala. Au introdus vaccinarea obligatorie la toți cei care lucrează în instituțiile de stat, iar firmele cu peste 100 de angajați au obligativitate de a se vaccina. Același lucru se întâmplă în Italia, Franța unde există pentru anumite categorii de angajați, din sectorul sanitar, din sectorul de învățământ care pot reprezenta focare de infecție, obligativitatea de a te vaccina”, a mai spus doctorul Musta.
Este însă greu de apreciat felul în care va evolua pandemia, dar situația poate scăpa de sub control dacă nu se impun anumite măsuri și dacă populația rămâne reticentă sau indiferentă în ceea ce privește imunizarea. „Nu putem aprecia care va fi evoluția cazurilor. Dacă nu se ia nicio măsură nu va fi atât de simplu. Dacă se vor lua măsuri de restricționare, va fi ca la sfârșitul lunii martie și vor începe să scadă cazurile. Vom vedea”, a mai spus Virgil Musta.