Monument istoric construit în anul 1875, Vila Elisabeta riscă să se degradeze în ciuda faptului că a fost cuprinsă într-un proiect de restaurare cu fonduri norvegiene. Primarul Cristian Miclău spune pas programului RO-CULTURA.
Administrația locală din Băile Herculane nu poate susține partea de cofinanțare ce îi revine prin proiectul derulat cu fonduri norvegiene în cadrul programului RO-CULTURA, astfel că este nevoită să renunțe la finanțarea de două milioane de euro. Primarul Cristian Miclău spune că s-a ajuns în această situație după ce valoarea proiectului a crescut considerabil.
„Din păcate, am fost nevoiți să renunțăm la fondurile norvegiene pentru că s-a mărit valoarea proiectului. De la două milioane, la trei milioane de euro, și nu aveam cum să suportăm acești bani. Proiectul inițial a fost de două milioane de euro, din care partea de cofinanțare era de 20%, sumă pe care o aveam la dispoziție. Dar în urma definitivării proiectului tehnic, și ca urmare a ajustării prețurilor la materialele de construcții și manoperă, s-a ajuns la trei milioane, iar nouă ne-ar fi revenit de plătit un milion de euro. O sumă extraordinar de mare, și nu ne-am permis să începem o lucrare și să o lăsăm neterminată, așa că am renunțat la acest proiect.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, primarul orașului Băile Herculane.
Deși a fost nevoit să facă un pas înapoi, Miclău dă asigurări că monumentul istoric nu va fi dat uitării, fiind prioritar pe lista de investiții a viitorului ciclu european de finanțare.
„Avem autorizația de construcție și o să depunem o fișă de proiect la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, unde sperăm să obținem finanțare cu 2%, nu cu 20%, și probabil că o să ni se aprobe prin acest proiect și dotările. Vedem pe următoarea strategie. Luna viitoare suntem chemați la ADR Vest. Eu fac parte și din comitetul director și vom avea în 9 noiembrie o întâlnire ce are ca temă viitorul ciclu financiar. Acum că ADR Vest este autoritate de management, și dosarele nu vor mai ajunge la București, credem că și șansele noastre sunt mai mari. Dar, cu siguranță, nu renunțăm la reabilitarea Vilei Elisabeta și sunt încrezător că vom reuși să obținem o nouă finanțare.”, a mai precizat Cristian Miclău.
De-a lungul timpului, au existat mai multe încercări de restaurare a Vilei Elisabeta, inclusiv prin strângere de fonduri, dar până în prezent niciun proiect nu s-a concretizat.