„Nu negociez cu găștile!” „O să ne uităm cum se taie în carne vie și zboară sânge pe pereți!”

borcean felix
untitled design set 970x90 px

Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș trăiește zile dramatice! Deciziile politice și interesele celor care s-au obișnuit să plece acasă cu bani frumoși fără să facă mare lucru l-au adus în pragul falimentului!

Primarul Felix Borcean și managerul Adrian Dumbravă au rupt tăcerea, au renunțat la calea diplomației și au dezvăluit public strategia pregătită pentru ca spitalul să se însănătoșească după ani la rând în care a supraviețuit doar cu perfuzii. Totul după ce consilierii locali PNL, USR și PMP au trântit astăzi în plen un proiect de hotărâre privind unele modificări în organigrama spitalului. Nimic spectaculos, dar ceva absolut necesar. „Se urmăresc doar interese mărunte. Se argumenta că modificările sunt cu dedicație. Organigrama este apanajul conducătorului de instituție pentru că, la modul în care își face treaba, va răspunde la un moment dat. Nu-l poți trage la răspundere pe un manager de instituție dacă nu îi votezi elementul esențial, organigrama.”, a reacționat primarul Caransebeșului.

De ce era nevoie de această nouă modificare a organigramei, dacă se înființau posturi noi, mai ales cu dedicație, pentru anumite persoane, a explicat managerul Dumbravă. „Poate deveni o situație critică! E vorba despre unele posturi unde pe categoria profesională care figurează în actuala organigramă nu avem pe cine aduce. Am avut câteva posturi de medici primari scoase la concurs și nu s-a prezentat nimeni. Medici primari, însemnând vechime, performanță, stabilitate, sunt puțini care vin din altă parte în Caransebeș. Situația poate deveni critică pentru că e risc ca unele secții să se închidă! Nu se mai acoperă gărzile! Dacă doctorul Munteanu s-ar fi pensionat am fi avut o problemă foarte mare la ginecologie, de exemplu! Postul de medic rezident anul 5 pe care doream sa-l înființăm pentru ATI este vital. Ne pleacă un medic din ATI la Timișoara și am vrut să preîntâmpin o situație critică! Consilierii locali dacă nu știu, nu se pricep, suferim toți, întreaga comunitate. Spitalul este supradimensionat, transformam posturi, nu desființam!”, a avertizat Dumbravă.

dumbrava adrian

dumbrava adrian

Prognosticul era pentru iarna acestui an, dar buba s-a spart mult mai repede. Astăzi. În urma controverselor și votului negativ din Consiliul Local Caransebeș, Adrian Dumbravă a dezvăluit ceea ce urmează. Indiferent cât de tare în va durea pe unii sau pe alții. În caz contrar, își dă demisia! Altfel nu poate face performanță, nu poate scoate spitalul din starea lui bolnăvicioasă. „În iarnă voi veni cu o propunere de reducere a numărului de paturi, iar asta înseamnă și o reducere substanțială a personalului. Nu ai cum să pui un spital pe roate dacă nu iei niște măsuri clare. 388 de paturi sunt acum, mă gândesc să rămânem cu maximum 250 de paturi. Avem acum 500 de angajați, ar fi o reducere de vreo 100 de cadre.”, a dezvăluit managerul.

publicitate ziar expresb 1000x100

Și ca să nu există eventuale comentarii, Dumbravă a spus și motivele pentru care intervine chirurgical: „Nu poți forța niște oameni să se interneze, au fost secții, compartimente, înființate numai pentru anumiți oameni, cu interes, să avem sute de oameni angajați dintr-o localitate sau alta, fără nicio viziune. Din octombrie vom fi decontați la realizări. Astăzi avem un grad de ocupare de maximum 50 la sută din spital și asta nu numai din cauza pandemiei. Sunt compartimente unde gradul de ocupare e de 10 sau 20 la sută! S-a închis secția de oftalmologie cu câțiva ani în urmă, ăsta fiind unul din motive. Noi am avut marele noroc că suntem spital suport COVID și ambulatoriul a echilibrat cheltuielile, dar nu suficient. Lucrurile nu sunt simple. Măsurile nepopulare nu le ia nimeni cu plăcere, dar sunt măsuri care trebuie luate.”

Primarul Felix Borcean anticipează un scenariu sumbru, o situație de criză. E convins că deciziile politice la nivel de Consiliu Local vor împiedica această restructurare masivă, dar trage un semnal de alarmă. Se va ajunge cel mai probabil la insolvență și chiar la faliment! „Neluarea la timp a acestor măsuri pune mare presiune pe bugetul local. Probabil că nu se va vota această reducere de personal, pentru că e o măsură cum nu s-a mai luat niciodată, dar toate cheltuielile care exced bugetului spitalului vin în cârca noastră, a comunității locale. 85 la sută din internați sunt persoane din alte părți, nu sunt cetățeni ai Caransebeșului. S-au făcut pași uriași pentru spitalul din Caransebeș, din măiestria managerială sau bugetul local, dar ne dăm cu stângu-n dreptul în Consiliul Local. O să vină vremea când o să stăm și o să ne uităm cum se închid porțile spitalului, cum se taie în carne vie și zboară sânge pe pereți! Așa va fi dacă nu acceptăm calea dialogului, dacă nu dai credit unui manager care a dovedit că măsurile pe care le-a luat au fost în beneficiul spitalului. Spitalul s-a transformat, arată foarte bine, e curățenie, iar pacienții beneficiază de servicii mai bune decât au fost în ultimii 20 de ani. Dacă nu dai credit unui astfel de manager, eu nu mai am pârghii, intrăm în insolvență. Nu mai suferă 100 de persoane, ci 500!”

Primarul Caransebeșului nu glumește deloc cu ceea ce spune și nici nu vrea să alarmeze populația în mod nejustificat. Adrian Dumbravă a vorbit încă de la începutul mandatului că soluția cea mai bună ar fi fost constituirea unei alte entități care să se ocupe de sănătate, un alt spital, iar actualul să intre în insolvență, poate chiar în faliment. Indiferent cât de vehementă ar fi reacția sindicaliștilor. „Atunci nu ne mai legam de nicio organigramă veche. Asta cred că ar fi fost varianta cea mai bună. Sindicatul să vină să vorbim despre reducerea sporurilor în condițiile în care nu ai pacienți sau performanța cea mai mare. Nu poți să ai sporuri maxime, mai mari decât spitale din reședințele de județ, nu poți cu totul la maxim. Micșorând numărul de secții și compartimente nu mai ești spital de urgență. Ne convine? Ca bani nu ne convine. Nu am semnat prelungirea Contractului Colectiv de Muncă pe unitate. Suntem într-o prelungire legală care ține până la sfârșitul anului, timp în care dacă nu avem contract. Ei pot declanșa o grevă și eu să le blochez acitivatea. Probabil că acolo se va ajunge. Eu le-am propus minim. Poate mai punem un 5 la sută. Peste 1 milion de lei pe lună înseamnă sporurile! Demisia mea e pe masă. Noi suntem cu datorii mult mai mici decât am preluat, deși am trecut prin pandemie, prin condiții grele, prețurile s-au majorat. Avem 180 maxim 200 de pacienți internați, despre ce vorbim? Eu negocieri ieftine nu o să fac niciodată cu găștile și interesele oamenilor din spate! Niciodată nu am deranjat direct nicio clică. Probabil se așteptau să facem negocieri de doi lei, nu o să fac, o să urmăresc interesul spitalului!”, a conchis Dumbravă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/