Primarii din Caraș-Severin au ajuns la capătul răbdării din cauza modului în care este implementat sistemul integrat de gestionare a deșeurilor!
Aproape că nu este edil cărășean care să nu se plângă de amânarea repetată a deschiderii deponeului modern de la Lupac, amânare care înseamnă munți de gunoi în localități și prețuri atât de mari plătite de administrațiile locale încât pe multe primării scrie astăzi faliment sau zero lei pentru investiții. Situația este foarte complicată pentru primăriile de oraș, iar pentru unele comune e de-a dreptul dramatică. Afacerea gunoaielor în Caraș-Severin miroase tot mai urât de la o zi la alta și nu e exclus ca, la un moment dat, să primim confirmări la ceea ce bănuiește deja tot mai multă lume. Confirmări de la organele de cercetare penală. Pentru că nimic nu mai pare întâmplător.
„Nu mă intimidează presiunile care se fac asupra mea sau faptul că încearcă să mi se pună în cârcă situații care nu-mi aparțin și de care nu sunt eu responsabil. Eu nu am făcut altceva decât să apăr interesele comunității mele. S-a ajuns la prețuri exorbitante, niciunde nu mai întâlnim astfel de prețuri. La sfârșitul lunii august ar fi trebuit să fie gata deponeul de la Lupac”, a explicat Nicolae Orăvicean, primarul comunei Berliște.
Edilul, la fel ca și ceilalți din județ, este, practic, forțat să achite din bugetul local sume care îi îmbogățesc pe băieții deștepți. Altfel, rămâne cu gunoiul în comună. O altă formă de presiune s-ar putea dovedi și incendiul de la marginea localității, din această vară, când s-a încercat acreditarea ideii că Primăria Berliște a incendiat gunoiul menajer. Nimic mai fals, spune primarul Orăvicean, care nu crede în întâmplări: „Am făcut plângere penală pentru acel incendiu, e important să aflăm cum a pornit focul!”