Municipiul Lugoj a aderat din nou la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal Timiș, aceasta fiind, în opinia autorității locale, soluția optimă pentru administrarea rețelei de apă-canal a orașului.
În acest fel, se speră să fie rezolvate problemele de gestionare a rețelelor de apă-canal, care depășesc cu mult posibilitățile tehnice și materiale de pe plan local. După cum se știe, în prezent serviciul de alimentare cu apă și canalizare al municipiului Lugoj este delegat Societății „Meridian 22” SA. Societatea, aflată în insolvență, aparține Consiliului Local și Primăriei Municipiului Lugoj. După punerea în funcțiune a Stației de epurare de la Jabăr, aceasta nu funcționează la parametrii solicitați, din cauza concentrațiilor maxime admise ale poluanților din apele uzate evacuate.
Pe de o parte, municipiul Lugoj nu are posibilitatea de a investi în remedierea deficiențelor, iar pe de altă parte, Meridian 22, fiind în insolvență, nu are surse de finanțare pentru buna funcționare a stației.
Lugojul a mai făcut parte din ADI Apă Canal Timiș, însă la momentul respectiv nu existau perspective pentru ca Aquatim să preia administrarea rețelelor de apă, iar municipalitatea a preferat să iasă pentru a nu plăti anual taxa de membru, care se ridica la 50.000 lei. Acum, cu o serie de lucrări la stația de epurare a apelor reziduale, există perspective ca societatea timișeană să preia și administrarea Lugojului la nivel de rețele de apă-canal.
„Având în vedere că serviciul de apă canal este esențial pentru municipiul nostru, considerăm necesar ca Lugojul să devină parte integrantă a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă – Canal Timiș. Asociația respectivă, care gestionează peste 90% din localitățile județului Timiș, are capacitatea tehnică și financiară de a depăși situația dificilă actuală. De aceea, propunem ca serviciul de alimentare cu apă și de canalizare al municipiului Lugoj să fie delegat operatorului Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Apă Canal Timiș”, spune primarul interimar al municipiului Lugoj, Bogdan Ștefan Blidariu.
Consiliul Local al municipiului Lugoj va fi reprezentat în adunarea generală a asociației de către primarul interimar Bogdan Ștefan Blidariu.
ADI Apă Canal Timiș are ca avantaj gestionarea în comun a serviciului de alimentare cu apă și canalizare din aproape toate localitățile județului. Este o asociație regională care poate beneficia mai ușor de investiții pentru proiecte importante privind utilitățile publice, inclusiv fonduri guvernamentale sau europene. Este evident acum că o societate locală precum „Meridian 22”, cu resurse tehnice și bănești limitate, nu-și poate permite investiții de anvergură. Din acest punct de vedere, delegarea activității de apă-canal către asociația intercomunitară pare a fi un pas bun. Procesul de regionalizare reprezintă un element esențial în atingerea unor obiective ambițioase de investiții.
Cel puțin la nivel declarativ, interesul comun care stă la baza constituirii asociației este îmbunătățirea serviciilor de apă canal „în condițiile unor tarife care să respecte limitele de suportabilitate ale populației și principiul poluatorul plătește, atingerea standardelor europene în protecția mediului, precum și creșterea capacității de atragere a fondurilor pentru investiții în infrastructura tehnico – edilitară”.
„Serviciul pe care noi îl oferim locuitorilor municipiului Lugoj implică atât furnizarea apei, cât și serviciul de canalizare. Investițiile în serviciul de apă nu sunt suficiente, ci avem nevoie de investiții foarte mari și la serviciul de canalizare, implicit la stația de epurare. Acolo, fără sprijinul fondurilor europene, nu avem șanse, deși la stație s-a lucrat foarte mult și s-a reușit îmbunătățirea calității apei. Este foarte important să obținem autorizațiile de mediu, dar, cu banii pe care îi au Meridianul și Primăria nu putem atinge nivelul cerut”, spune Acvilian Belințan, administratorul Societății „Meridian 22”.
Belințan adaugă că societatea lugojeană nu este exclusă cu nimic prin aderarea Lugojului la ADI Apă – Canal Timiș. Contractul pe care îl are „Meridian 22” pentru aceste activități expiră la anul, dar Primăria este deschisă la prelungirea lui. Este însă evident că pasul următor e necesar pentru atragerea de investiții, iar acest pas va fi preluarea activității de către Aquatim.