Nu e statul paralel, ci podul paralel! Aviz condiționat de la Monumente pentru noul pod rutier de la Lugoj

Comisia de Monumente din cadrul Direcției de Cultură a Județului Timiș a eliberat avizul pentru construirea unui nou pod rutier în Lugoj, care va fi amplasat în vecinătatea Podului de Fier, monument istoric.

Reprezentanții Direcției de Cultură Timiș au fost în luna februarie la Lugoj, pentru discuții și observații asupra amplasamentului propus de municipalitate. După câteva luni de dezbateri au transmis Primăriei Lugoj avizul pozitiv pentru demararea proiectului, existând condiția elaborării unui Plan Urbanistic Zonal.

„Pentru a obține următoarea aprobare trebuie să facem și acest PUZ. Pentru faza asta, de studiu de fezabilitate, lucrurile sunt clare, avem toate avizele. Firma din Viena poate să înceapă să facă studiul de fezabilitate și proiectarea. Între timp o să facem și PUZ-ul, așa cum ne-au recomandat”, a declarat public primarul Francisc Boldea.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Principalul contestatar al ideii construirii acestui pod, liberalul Claudiu Buciu, crede că: „Presiunile politice făcute de Boldea și Dobra aparent au dat roade. Comisia Zonală de Monumente a emis un aviz cu privire la construirea unui pod paralel cu actualul Pod de Fier. Avizul este dat la faza de proiectare studiu de fezabilitate și indică, așa cum spune legea, faptul că pentru a aviza un astfel de proiect este necesară întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, care să studieze posibilitatea construirii unui astfel de pod din punct de vedere urbanistic. Boldea nu a învățat, după mai bine de un deceniu de administrație publică, cum se aprobă astfel de proiecte, crezând că totul merge după cum vrea el, nu după cum spune legea. Rezultatele le vedem cu toții. Soluția construirii uni pod paralel este o ofensă adusă Lugojului și lugojenilor. Țin să-i atrag atenția că voința lugojenilor este mai presus de accesele de ctitor eșuat ale domniei sale. Acest pod nu se va construi niciodată în amplasamentul propus, singura soluție fiind repararea actualului pod de fier cât mai urgent!”.

Pe de altă parte, ideea nu a fost bine primită nici de către unii lugojeni, fiind făcută și o petiție online în care se cere conservarea zonei și refacerea Podului de Fier, în locul construirii unui pod paralel.

banner 970 x 250