Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România au încheiat un protocol prin care se angajează să colaboreze în vederea elaborării unui plan unitar pentru îmbunătățirea educației, formării, certificării și recunoașterii profesionale inițiale în sistem dual în România. Acesta ar putea constitui un prim demers în ceea ce privește înființarea Școlii Duale la Timișoara.
Documentul a fost semnat de Florica Chiriță, Președinte Executiv al CCIA Timiș și Ion Gabriel Bratu, Președintele Autorității Naționale pentru Formarea Profesională Inițială în Sistem Dual din România.
„Ne propunem să reușim să promovăm învățământul dual, să putem să avem o interfață – și cea mai oportună este CCIAT – pentru că învățământ dual înseamnă parteneriat public-privat care se realizează între un operator economic și un părinte și un elev. Și atunci, Camerele de Comerț sunt elementele cele mai importante care ne pot facilita apropierea de un business, astfel încât să putem răspunde la cererea de forță de muncă de pe piață (…). Dincolo de investițiile în echipamente, în tehnologii, în laboratoare, în ateliere, cea mai importantă investiție pentru dezvoltarea unui business profitabil este investiția în forța de muncă (…). Este foarte important pentru un tânăr de 18 ani să poată să aibă o calificare, un loc de muncă garantat și eventual și poate chiar obligatoriu bine plătit și că nu e nicio rușine să muncești”, declară Ion Gabriel Bratu.
„Deja rezultate sunt, dovadă sunt cele 23 de licee tehnologice care au clase în sistem dual. Sunt elevi care deja au terminat și deja lucrează. La summit-ul la care am participat în primăvară – EduPro – au fost elevi din Timișoara care lucrează deja de doi ani în companii din Timișoara. Noi suntem mândri de lucrul acesta și sperăm că astăzi, prin semnarea protocolului cu Autoritatea Națională pentru Formare Inițială în Sistem Dual, o să aducem mai multă putere pentru clasele tehnologice. Noi dorim, după ce se va înființa acest birou în Regiunea de Vest, la Camera de Comerț, dorim ca acea școală de care vă spuneam la începutul anului – că o să înființăm ori o cameră de meserii, ori o școală profesională, să se înființeze ca și la Brașov. Există doar o școală profesională de sine stătătoare și sperăm ca va fi a doua la Timișoara”, a declarat Florica Chiriță.
În privința domeniilor în care este nevoie de absolvenți de școală profesională, preponderent este cel al industriei, urmat de servicii – ospătar, bucătar, recepționer, iar pe ultima poziție se situează construcțiile.