Principalul criteriu care stă la baza alegerii facultății pentru tinerii care au finalizat liceul și au promovat examenul de bacalaureat este asigurarea unui loc de muncă bine plătit, după încheierea studiilor superioare. Cei de la Universitatea Politehnică spun că pe piața muncii sunt căutate și alte meserii bine remunerate, în afara specializărilor care țin de industria IT sau automotive.
Nevoia de ingineri și de specialiști pentru serviciile suport este în creștere în zona de vest a țării, mai cu seamă în Timișoara, orașul afirmându-se din ce în ce mai mult ca centru al principalei zone industriale a țării, cu un înalt potențial de creștere pe această direcție. Bazându-se pe această informație, Universitatea Politehnica își adaptează permanent oferta educațională la cerințele pieței, iar șomajul în rândul absolvenților este aproape zero.
Nevoia de ingineri pe piața muncii este foarte mare în zonă și, chiar dacă specializări ca cele din industria IT sau automotive sunt „la modă”, există și altele deficitare pe piața muncii, pentru care se oferă salarii foarte mari, de peste 1.000 de euro ca debutant. Foarte solicitate sunt și ingineria mecanică, industrială, în construcții, geodezică, electrică și cea energetică, dar și ingineria chimică, mai ales că dezvoltarea actuală a industriei 4.0 presupune acumularea, încă din facultate, a unei componente IT aproape în toate domeniile.
De asemenea, sunt căutate și specializări adiacente, cum sunt arhitectura, amenajările interioare, managementul, științele administrative, științele comunicării sau limbile moderne aplicate.
Toate aceste specializări pot fi urmate la Universitatea Politehnica Timișoara care oferă și o serie de programe de susținere a antreprenoriatului pentru studenții care vor să-și deschidă o afacere proprie.