Descentralizarea ministerelor și transferarea diverselor instituții la nivel local sau județean au declanșat ideea ca Poliția Rutieră să ajungă la administrația locală. Acest fapt cel mai probabil că nu se va adeveri, în schimb Poliția Locală va avea mai multe atribuții.
Fosta Poliție Comunitară se va bucura, odată cu marea descentralizare, de o serie de sarcini noi pe care le poate îndeplini. Dacă până acum polițiștii locali nu erau luați în serios de către cetățeni, tocmai pentru autoritatea lor relativ redusă, după descentralizare aceștia vor avea noi atribuții, vor putea aplica mai multe amenzi și vor fi responsabili pentru sancționarea mai multor fapte. Pe lângă acestea, polițiștii locali vor avea și o creștere de salariu.
„Poliția Rutieră va rămâne la Minister, dar vor crește competențele actuale ale poliției locale, angajații vor avea salarii mai mari, atribuții mai mari, școlarizare mai intensă și un număr mai mare de angajați. În sfârșit, Poliția Locală va ajunge ca în statele europene”, a precizat Marcel Vela, vicepreședinte executiv PNL, responsabil cu administrația publică.
CITEȘTE ȘI: ,,DESCENTRALIZAREA, DESPĂRŢIREA DE COMUNISM”!
Șeful Poliției Locale Reșița a precizat pentru Express de Banat faptul că mărirea salariilor ar fi una foarte binevenită. „În momentul de față, salariile noastre sunt stabilite de legea funcționarului public și de aceea diferențele între acestea și cele ale angajaților din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean sunt considerabile. Așadar, mărirea salariilor odată cu mărirea atribuțiilor este o soluție adecvată”, a declarat Alexandru Ciati. Acesta mai explică faptul că renunțarea la transferul Poliției Rutiere în subordinea administrației locale a fost generată de ideea că transferul ar pune presiune pe bugetul local și ar îngreuna cu cheltuieli suplimentare cărora administrația locală nu le-ar face față.