În Timișoara se construiește în baza unui Plan Urbanistic General din anul 1998. În 2011, Primăria Timișoara a contractat un nou PUG, doar că acesta nu a fost nici până în prezent aprobat, pentru că îi lipsesc câteva avize. „PUG-ul nou pe care trebuie să-l votăm este din 2011, 2012 contractat și așteaptă de atunci să fie aprobat”, a declarat viceprimarul Lațcău.
Planul care stă la baza dezvoltării Timișoarei este unul aprobat în 2001, fiind elaborat în 1998. În anul 2011, Primăria Timișoara a contractat elaborarea unui nou Plan Urbanistic General, doar că acesta nu a fost aprobat nici până în zi de astăzi. Asta pentru că îi lipsesc câteva avize importante.
Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei, susține că fosta administrație Robu nu ar fi făcut demersuri pentru ca lucrurile să înainteze.
„PUG-ul actual pe care noi funcționăm este din 1998, aprobat în 2001. PUG-ul nou pe care trebuie să-l votăm este din 2011, 2012 contractat și așteaptă de atunci să fie aprobat. Vreme de opt ani, în vremea administrației Robu, PUG-ul a fost contractat și nu a fost aprobat. Marile avize care-i lipseau erau cele de la Ministerul Dezvoltării, de la Consiliul Județean Timiș și de la ANCPI. Iar motivul esențial pentru care avizul de la ANCPI nu venea și bloca de fapt PUG-ul era pentru că ANCPI-ul constata că există o diferență de câteva zeci, sute de hectare între intravilanul pe care primăria îl are înscris în scripte și intravilanul pe care ANCPI-ul îl are înscris în scripte în cazul Timișoarei. Propriu-zis, cineva a făcut niște treceri din intravilan în mandatele anterioare fără ca acest lucru să fie în mod clar clarificat”, a afirmat Ruben Lațcău.
Pe de altă parte, Gabriel Almăjan, arhitectul șef al Timișoarei, susține că în acest an sunt șanse ca pentru noul PUG să fie obținute toate avizele necesare, astfel încât să poată fi supus votului în consiliul local.
„După mai bine de zece ani, am reușit să transmitem noi, acum, prin Direcția de Urbanism, toate documentațiile de urbanism către Oficiul de Cadastru, care nu a primit această actualizare de mai bine de 15 ani. La Consiliul Județean Timiș a fost dezbătut noul PUG în ultimele două ședințe ale comisiei tehnice și a trecut, vom primi și avizul. Urmează ca la ANCPI, în urma acelor clarificări, să depunem documentația din nou și să reușim să obținem și acel aviz. Avizul Ministerului Dezvoltării practic era, dacă vreți, o finalizare după cele două avize pe care le obținem noi acum, de la cele două instituții. Eu cred și sper, pentru că la asta am muncit de când am venit în Primăria Timișoara, ca să ajungem într-un punct palpabil, să avem anul ăsta documentația de PUG supusă votului”, a explicat Gabriel Almăjan.