Noul ministru al Educației are suport și de la Reșița. Tineretul liberal din Caraș-Severin condamnă susținerea „unui agramat”

Numirea lui Valentin Popa în funcția de ministru al Educației a stârnit o serie de controverse. Greșelile de exprimare au fost taxate de români, dar trecute cu vederea de 45 de rectori din țară care au semnat o scrisoare deschisă de susținere a lui Valentin Popa. Atitudinea acestora a declanșat un protest inițiat de tineretul liberal cărășean.

45 de rectori din țară au semnat o scrisoare deschisă de susținere a noului ministru al Educației, Valentin Popa. Pe listă apare și numele rectorului Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, Andrade Bichescu. Acesta nu consideră că numirea lui Valentin Popa ar fi declanșat vreo situație aparte, ba mai mult, ne-a transmis că nu vede „nicio «situație», în afara discuțiilor de tip «cancan»”.

Pentru Tineretul Național Liberal Caraș-Severin lucrurile nu par însă la fel de banale. Într-un comunicat de presă organizația anunță declanșarea unui protest în mediul online prin care își exprimă dezacordul față de atitudinea rectorilor din România care au semnat scrisoare deschisă. „Inițiem o formă de protest online sub hashtag-ul #NuÎnNumeleMeu, împotriva complicității unor rectori de universități de a susține un agramat la Ministerul Educației. Condamnăm demersul rectorilor!”.

TNL Caraș-Severin, prin președintele Cosmin Ionuț Stănuț, totodată, vicepreședinte TNL România, folosește termeni duri la adresa noului ministru al Educației. „Nu doar că noul ministru a dovedit că nu stăpânește reguli elementare de limba română, iar termenul «agramat» din dicționar ar putea fi ilustrat cu o poză a sa, dar atitudinea față de fenomenul plagiatelor nu este demnă de un ministru al Educației care ar trebui să aibă toleranță zero față de acest subiect. Este inacceptabil să auzim afirmații de tipul: «este păcat că umbrim aceste valori ale învăţământului românesc printr-o scoatere în evidenţă a unor elemente nu atât de importante, cum ar fi plagiatele», tocmai de la vârful educației românești. În acest ritm, în curând o să fim nostalgici după Liviu Pop”, transmit tinerii liberali prin comunicatul de presă.

1000x100 casa brutarului

În opinia TNL Caraș-Severin, cei 45 de rectori au zdruncinat credibilitatea universităților din România și consideră gestul acestora ca fiind unul de natură politică. „Susținerea acordată de către rectori lui Valentin Popa aduce grave prejudicii mediului universitar și reprezintă o gravă lovitură pentru credibilitatea universităților pe care le conduc. Nu putem să nu remarcăm faptul că nu am auzit poziții publice ale acestor rectori de susținere a reformei în sistemul de învățământ, de pildă, dar se grăbesc să susțină un ministru propus de PSD. Politica nu are ce căuta în școli, licee, universități, dar se pare că acesta este un principiu de care nu toți rectorii țin cont. De aceea, inițiem o formă de protest în mediul online prin care vrem să demonstrăm că nu susținem demersul complice al mediului universitar de a sprijini la conducerea Ministerului Educației un agramat”.
TNL Caraș-Severin îi îndeamnă pe tinerii din țară să susțină demersul din mediul online prin crearea unui frame la poza de profil cu hashtag-ul #NuÎnNumeleMeu.

„Este important, ca tineri, să ne delimităm de aceste acțiuni regretabile girate tocmai de cei care ar trebuie să apere mediul universitar de orice suspiciuni de interferență politică”, mai spun tinerii liberali în comunicatul transmis, anunțând că vor iniția și alte acțiuni publice de protest.