„Noul impozit pe gospodării va încuraja nemunca!“

Introducerea impozitului pe gospodărie – discutată marți la nivelul autorităților – va genera mari probleme atât administrației fiscale, cât și contribuabililor, consideră consultanţi fiscali care au analizat propunerea inclusă în programul de guvernare.

Consultantul fiscal Dan Schwartz consideră că noul tip de impozit, pe gospodării, nu se poate aplica în România. Știu că se lucrează la acest tip de impozit, așa cum este prevăzut în Programul de guvernare. Dacă va înlocui impozitarea individuală și nu va fi prezentat ca o alternativă la aceasta, va genera foarte mari probleme atât autorităților fiscale, cât și contribuabililor. Este posibil să fie chiar o scădere a încasărilor la buget. Cu siguranță vor fi probleme de conformare, de formularistică, de soft, probleme de calcul, de înțelegere a lui, fiindcă este o schimbare radicală de filosofie fiscală. Impozitul pe gospodărie sau pe familie este practicat în unele țări, dar peste tot este practicat ca o alternativă la impozitarea individuală, contribuabilul putând să opteze fie pentru impozitarea individuală, fie pentru cea pe familie”, a spus Dan Schwartz, citat de Mediafax.

Și consultantul fiscal Adrian Bența este de părere că acest tip de impozit nu va avea rezultatele scontate. „Tendința este de a se reveni la impozitul pe venitul global din 2001. Înseamnă să încurajezi nemunca! Dacă eu muncesc mai mult și plătesc mai mulți bani la buget, atunci mai bine nu mai muncesc”, a precizat Adrian Bența.

Conform Programului de guvernare, „Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG) de 0%, respectiv 10%, anual pentru fiecare gospodărie din România, se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în același condiții precum declarația de venit global. Arondarea populației la consultanții fiscali, precum și funcționarea acestora se va face prin Hotărâre de Guvern în urma dezbaterilor publice. Pe lângă rolul de a completa și depune declarațiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua și sarcina de a plăti toate taxele și impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliu său către administrațiile și instituțiile publice centrale și locale. Această măsură va duce la eliminarea ghișeelor pentru persoane fizice din țară, din cadrul tuturor instituțiilor publice din România. Selectarea și pregătirea celor care doresc să devină coonsultanți fiscali se va face etapizat, până cel tîrziu la 1 decembrie 2018, atunci când pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant”.

Nici la nivelul conducerii Asociației Oamenilor de Afaceri, propunerea nu este primită cu optimism. „Probabil că inițiatorii au avut în vedere ca fiecare vector fiscal să-și aibă consultantul său fiscal, dar o astfel de măsură presupune un sistem de administrare foarte bine pus la punct, administrarea ar fi extrem de scumpă”, a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri.

Dan Schwartz spune că statul nu poate obliga consultanții fiscali să calculeze acest tip de impozit. „Este o lipsă de realism, fiindcă nu avem atâția consultanți fiscali capabili să facă astfel de calcule încât să acopere toți contribuabilii din România. Este un volum de muncă imens. Nimeni nu poate să oblige un consultant fiscal să calculeze aceste impozite. Este o meserie independentă. Nu te poate obliga statul. Și cine plătește pentru asta? Statul sau contribuabilul?”

Iar Dan Bența este de părere că arondarea „se va face ca la notar și consultanții fiscali vor fi aleși pe sprânceană. Piața trebuie lăsată liberă. Nu trebuie să dea cineva o lege ca să fie cumpărate serviciile mele. La consultantul fiscal trebuie să te duci doar dacă ai nevoie, ca la popă”.

Foto: panoramio.com


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/