Noua stagiune a Teatrului Național din Timișoara, plină de surprize. Ce spectacole se află pe listă?

Teatrul Național din Timișoara deschide Stagiunea 2018-2019 cu o serie de spectacole care au trecut proba publicului, dar și a timpului. Două noi spectacole au intrat în repetiții, urmând să iasă la rampă în perioada care urmează.

Noua stagiune a Teatrului Național din Timișoara oferă spectatorilor un spațiu de întâlnire și de dialog între oameni și diferite forme de artă. S-a dat startul repetițiilor la un nou spectacol, adaptare a unuia dintre marile romane ale culturii universale: „Mătușa Julia și condeierul” de Mario Vargas Llosa. 

„Personaje savuroase, comice, pline de viață și de imaginație ne fac părtași la un adevărat slalom între realitate și ficțiune, între iluzie, adevăr și minciună, între mentalul colectiv și micile scandaluri de familie. Spectacolul, în adaptarea și regia lui Sabin Popescu, reunește o echipă artistică formată din actorii Matei Chioariu, Bogdan Spiridon, Luminița Tulgara, Cătălin Ursu, Cristian Szekeres, Daniela Bostan/Mirela Puia, Geta Medinski (scenografia), Sebastian Hamburger (sound design și video) și Florin Putere (light design). Premiera este programată în 18 octombrie, la Studio „Uțu Strugari”, au transmis reprezentanții TNT.

Tot sub semnul literaturii stă și al doilea proiect de toamnă al Naționalului. Este vorba despre scenariul realizat de Călin Ciobotari după îndrăgitul roman al lui Dan Lungu, „Sunt o babă comunistă”. După comediile de mare succes „M-am hotărât să devin prost” și „Billy Mincinosul”, regizoarea Antonella Cornici revine la Timișoara cu această poveste tragi-comică care, cu mult umor și cu multă luciditate, pune în discuție dilema de viață a unei generații întregi. Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Matei Chioariu, Iuliana Crăescu, Roberta Popa Ionescu, Călin Stanciu jr., Ana Maria Cojocaru, Doru Iosif, Alecu Reus și Cristian Szekeres, cărora li se alătură Inocențiu Ieremia (scenografia), Victoria Bucun (coregrafia), Andrei Cozlac (video design) și Sebastian Hamburger (sound design). Premiera va deschide cea de-a XXIV-a ediția a FEST-FDR, în 3 noiembrie, la Sala 2.

Spectacolele lunii 

Programul de spectacole al lunii este, de asemenea, la fel de consistent. Primul titlu al acestei stagiuni a fost „Scene dintr-o căsnicie” de Ingmar Bergman. În regia celebrului regizor de film Radu Jude, spectacolul propune imersiunea în adâncurile nevăzute ale căsniciei, alături de trei actori redutabili: Ion Rizea, Claudia Ieremia și Alina Ilea. Spectacolul este programat vineri, 20 septembrie, de la ora 19.00, la Sala 2 a Teatrului Național.

Prima săptămână teatrală a stagiunii continuă marți, 17 septembrie și miercuri, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Studio „Uțu Strugari, cu cel mai jucat titlu al ultimilor ani – „M-am hotărât să devin prostdupă Martin Page, spectacol care a depășit cu mult reprezentația cu numărul 100. Piesa, în lectura Antonellei Cornici, descrie, într-o suită de povești grave, cu haz, eforturile pe care trebuie să le facă un tânăr mult prea deștept pentru a „învăța” empatia, iar distribuția reunește câțiva dintre cei mai iubiți actori ai Timișoarei. 

Teatrul Național se redeschide tuturor artelor, prin implicarea ca partener strategic al Bienalei Art Encounters. Sâmbătă, 21 septembrie, are loc prima proiecție de film în cadrul Bienalei Art Encounters. Astfel, de la ora 12.00, în Sala Mare a Teatrului Național spectatorii sunt invitați să vizioneze „The Third Part of the Third Measure”, un film al grupului londonez de artiști vizuali Otolith Group, descris de creatori ca „o experiență a privirii în datele componente ale ascultării”. 

Tot sâmbătă, tot la Sala Mare, cu începere de la ora 19.00, publicul este invitat să îl urmărească pe celebrul – și atât de actualul – Gogu, în comedia „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia. „Cercurile încrederii” de Radu Popescu, în regia Mihaelei Lichiardopol, își dă întâlnire cu publicul la Studio „Uțu Strugari” marți, 24 septembrie, de la ora 19.00. Este un spectacol despre comunicare, despre maturizarea unei generații, dar și despre maturizarea unei societăți care ar trebui să fie mai conștientă de responsabilitatea pe care o are față de copiii și de tinerii săi.

Miercuri, 25 septembrie și joi, 26 septembrie, de la ora 19.00, Teatrul Național propune iubitorilor de teatru spectacolul „Frați”, o întâlnire cu unul dintre cei mai complecși artiști ai României – actorul, regizorul, scriitorul și traducătorul Florin Piersic jr. Spectacolul este o excelentă mostră de umor negru în care, în spatele râsului dezlănțuit, se descifrează complicate și nu mereu vesele relații de familie. 

„Hamlet”, spectacolul Teatrului Național, nu mai are nevoie de nicio prezentare. O radiografie contemporană a societății, în cuvintele și ritmurile zilei de azi, pe muzica live a trupei Subcarpați, interpretată de Marius Andrei Alexe – Bean MC – și Alexandru Ștefănescu, cunoscut iubitorilor de hip-hop ca Fănescu, „Hamlet”, în regia Adei Lupu Hausvater, este o poveste despre tineri, în înfruntarea lor cu marile provocări, iluzii și dezamăgiri ale vieții și ale societății în care trăiesc. Spectacolul este programat vineri, 27 septembrie, la Sala Mare, de la ora 18.00. Sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 12.00, Sala Mare a Teatrului Național găzduiește alte două proiecții de film în cadrul Bienalei Art Encounters: „A Cultural Hearth” și „The Building Will Have a Future She Said”, semnate de artiștii Irinia Botea Bucan și Jon Dean. În aceeași zi, de la ora 19.00, la Studio „Uțu Strugari” este programat spectacolul „Pe mâine” de Mihaela Iancu.

La final de lună, Roberta Popa Ionescu dă întâlnire spectatorilor, tot la Studio „Uțu Strugari”. Astfel, duminică, 29 septembrie, actrița își va regala publicul cu one-woman show-ul „Mata Hari”, pe un text de Crista Bilciu, un spectacol-document care are incontestabila calitate de a încapsula biografia și emoțiile unuia dintre cele mai fascinante personaje ale istoriei secolului trecut.  

Biletele pot fi achiziționate la cele două agenții ale Teatrului (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic) sau online, pe www.tntimisoara.com, zilnic între orele 11.00 și 19.00 cu excepția zilei de luni. Copiii, elevii, studenții, pensionarii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete.