Noua societate de apă-canal, în joc de glezne! Insolvența Meridian, răgaz pentru organizarea viitoarei societăți care se va ocupa de rețelele orașului

Lunile în care societatea Meridian 22 se va afla în procedură de insolvență vor fi folosite de Primăria Municipiului Lugoj pentru a pregăti noua societate de apă-canal, pentru dotarea acesteia cu utilaje și obținerea licenței de funcționare.

„Tribunalul a aprobat cererea noastră de insolvență pentru Meridian. Nu am dorit, dar am știut că se ajunge aici. Repet ce am mai spus: Apele Române, blocându-ne conturile, ne-au blocat de fapt activitatea și exista pericolul să rămânem totalmente fără bani de energie electrică și pentru substanțele de tratare a apei. Din punctul meu de vedere, insolvența va dura între trei și șapte luni. Este un interval bun pentru ca să achiziționăm utilajele noi, pentru care am prevăzut bani în bugetul pe 2021, să dotăm societatea nouă de apă canal și să obținem licența ANRSC pentru ea. Noi avem o clauză pentru contractul de concesiune cu Meridianul: dacă societatea intră în insolvență, se poate rezilia automat contractul de concesiune a rețelei de apă-canal. Când vom fi pregătiți cu societatea nouă, vom rezilia contractul cu Meridian 22 și-l vom trece pe societatea nouă”, ne-a declarat primarul Claudiu Buciu.

Lipsă de credibilitate în fața legiuitorului

Referitor la stația de epurare, edilul-șef spune că „încercăm să intrăm într-o nouă procedură de conformare, ca să nu mai plătim amenzi. Această procedură a început în 2008, când s-a pornit prima oară modernizarea. Dar noi, ca municipiu, indiferent cine a fost sau este primar, nu mai avem credibilitate să cerem din nou legiuitorului această procedură. Încercăm să găsim o excepție, dar problema majoră este că nu mai putem atrage fonduri europene și nici guvernamentale.”

Europa finanțează doar operatorii mari, regionali

„În logica Comunității Europene – și este o logică firească, sunt finanțați doar operatorii regionali, pentru că sunt cei mai eficienți, la un număr de abonați de 3-400.000. Din păcate, noi suntem în situația în care Aquatimul nu mai vrea să ne ia, pentru că generăm pierderi. Am avut pe această temă discuții și la Prefectură, și cu cei de la Apele Române și cu Agenția de Mediu. Noi am dori să ne asociem cu Aquatimul, dar refuză să ne ia, pentru că ar intra și ei în probleme financiare. Au avut ședință din nou și tot așa au decis: că nu ne pot prelua. Vom mai avea discuții cu Aquatimul pe această temă, dar e bine ca lugojenii să știe exact care este situația în acest moment”, a mai spus Claudiu Buciu.