Noua organigramă a Primăriei Săcălaz, contestată în instanță de prefect. Argumentele de nelegalitate

primaria sacalaz

Prefectul Zoltan Nemeth a atacat la Tribunalul Timiș hotărârea de consiliu local prin care aleșii din Săcălaz au aprobat noua organigramă a primăriei, pe motive care țin de forma adoptării documentului. La această dată, efectele produse de hotărâre sunt suspendate de drept. 

Prefectul cere în instanță anularea hotărârii. În urma verificării de legalitate, prefectul a constatat că la momentul adoptării hotărârii nu a fost îndeplinit cvorumul necesar pentru desfășurarea legală a ședinței, nefiind prezenți suficienți consilieri locali cu drept de vot, „urmare a anunțării unui conflict de interese de către doi consilieri locali cu privire la acest proiect de hotărâre.”

Conform Codului Administrativ, în cazul anunțării de către un consilier local a unui interes personal, alesul nu mai este luat în calcul la cvorumul necesar adoptării hotărârii cu privire la care și-a anunțat interesul și nu mai are drept de vot la adoptarea hotărârii în cauză.

leader board 728 x 90 px

Un alt aspect de nelegalitate este dat de lipsa avizului consultativ al comisiilor de specialitate, iar fără acestea, proiectul nu putea fi introdus pe ordinea de zi.

„În concret, în aceeași ședință a consiliului local s-au constituit noile comisii de specialitate ale consiliului local printr-o altă hotărâre, iar din analiza avizelor rezultă că acestea au fost acordate de aceste comisii nou constituite, deși hotărârea de constituire a noilor comisii nu producea încă efecte, fiind la momentul respectiv necesară obținerea avizelor de la comisiile de specialitate existente anterior.”, se arată în argumentația prefectului.

Potrivit Constituției, actul administrativ atacat de prefect la instanța de contencios administrativ este suspendat de drept.