În câțiva ani, Timișoara va avea două maternități moderne, una ridicată de Consiliul Județean Timiș, iar cealaltă, de către municipalitate. Primăria va ridica noua maternitate în zona de la Balta Verde, iar clădirea va fi aproape la fel de mare ca spitalul din Mioveni, singurul ridicat integral după 1989. Autoritățile și proiectantul spun că termenul realist este anul 2023.
Noua maternitate va avea o suprafață de peste 25 de mii de mp și va avea un subsol, demisol, parter, patru etaje și un al cincilea etaj tehnic. La Obstetrică-Ginecologie vor fi 150 de paturi, alte 70 vor fi la Neonatologie, iar 43 vor fi pentru nou-născuții eutrofici, dintre care 32 vor fi în sistem roaming-in. La Terapie Intensivă vor funcționa 16 paturi pentru adulți, 15 pentru prematuri, iar alte 12 pentru prematuri ATI. Spitalul va avea șase săli de naștere, șase săli de operație în Blocul Operator și alte trei în Blocul de Nașteri. Practic, pentru spitalizarea de de zi, vor fi disponibile 24 de paturi. Și la maternitatea primăriei se vor face fertilizări în vitro, iar în clădirea va exista o farmacie centrală, precum și un laborator central. Vor exista patru lifturi de persoane și patru lifturi pentru cei transportați cu targa.
În acest moment, mai e nevoie de două autorizații, iar primăria e optimistă că proiectul poate începe efectiv în 2020. „Proiectul se află în faza de obținere a autorizației de mediu, după care mai este un pas, obținerea autorizației de construcție, urmând ca apoi, ordonatorul de credite să treacă la procedura de achiziție a lucrărilor.”, a declarat Istvan Besenyei, reprezentantul companiei care a proiectat noua maternitate. Costurile depășeșc 300 de milioane de lei. „Maternitatea are aproape suprafața noului spital din Mioveni, dar a costat aproape jumătate.”, spune managerul spitalului, Olimpia Oprea. Banii vor veni de Primăria Municipiului Timișoara, la fel ca în cazul Spitalului de copii. Nicolae Robu speră ca o parte din bani să fie rambursați de la Ministerul Sănătății, la fel cum s-a făcut și pentru noul corp al Spitalului de Copii, care e aproape finalizat.
Maternitatea va fi în subordinea Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara. Aici va fi mutată aparatura modernă de la actuala Maternitate Odobescu. Între ele, și noul computer-tomograf, care a costat 630 de mii ee euro. „Noi (n.r. echipa de medici de la obstetrică-ginecologie) lucrăm împreună de la începutul anilor 90. Atunci nici nu visam să ajungem să lucrăm într-o clădire nouă! Sigur, toate circuitele vor fi funcționale, nu vor fi probleme. Vom aduce echipamente moderne, pe care le vom transfera la maternitate.”, a precizat managerul SCMU Timișoara, Olimpia Oprea. Directorul, medic ginecolog, spune că se va mai achiziționa aparatură performantă prin programele de cooperare transfrontalieră cu Serbia și Ungaria.
Dacă nu vor fi probleme cu ultimele două autorizații, primăria speră să scoată la licitație execuția pentru noua maternitate la începutul anului 2020.