Noua lege a restaurării clădirilor istorice, promulgată de șeful statului. Principalele prevederi

cladiri istorice

Autoritățile locale pot reabilita mai ușor clădirile istorice din orașe. Președintele Iohannis a promulgat noua lege care schimbă procentul fix de cofinanțare din bugetul local a șantierelor de reabilitare a fațadelor imobilelor istorice cu unul variabil. 

Inițiativa a fost depusă în septembrie 2021 de senatorul Raoul Trifan. În funcție de posibilitățile bugetare ale proprietarilor și ale autorităților locale, acestea din urmă vor avea posibilitatea prioritizării în funcție de importanța imobilului pentru comunitate și valoarea arhitecturală a acestuia.

Senatorul USR de Timiș spunea acum un an și jumătate că a decis să inițieze acest proiect de lege pentru că „ultimul recensământ al clădirilor declarate monumente istorice a arătat că există 30.154 de clădiri înscrise în Patrimoniul cultural național al României. Multe dintre acestea se află în Timișoara.” 

Tot atunci, senatorul mai spunea și că „obligațiile financiare impuse de lege sunt foarte greu de respectat în practică, întrucât costurile pentru reabilitarea clădirilor istorice sunt foarte ridicate, iar bugetele locale sunt insuficiente pentru numărul mare de clădiri degradate.”

Parlamentarul a mai spus și că își dorește ca primarii să se folosească de noile modificări aduse legii și să readucă la viață clădirile istorice din România. „Sper ca în anii următori să vedem cât mai multe lucrări de reabilitare finalizate, cu efecte pozitive pe termen lung, pentru patrimoniul local și național.”, a concluzionat Trifan.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/