Niciuna dintre instituțiile publice din Timiș responsabile de protecția mediului nu are până la această dată în dotare mașini electrice. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului speră ca în viitor să îi fie alocate, de la nivel național, două astfel de autoturisme care nu poluează.
În prezent, inspectorii Agenției pentru Protecția Mediului Timiș se deplasează cu 9 autoturisme, însă sunt și aici probleme cu cantitatea de combustibil necesară desfășurării optime a activității. Pentru ultimul trimestru al anului, șeful Agenției speră să obțină banii necesari achiziționării carburantului. În viitor, mai spune Petru Opruț, APM Timiș i-ar putea fi repartizate două autoturisme electrice, în funcție de bugetul aprobat de ministerul de resort.
„Agenția pentru Protecția Mediului Timiș nu are în dotare mașini electrice în instituție, dar va achiziționa una sau două, depinde și ce buget se va aproba de către ministerul de resort. Acum avem 9 mașini, două sunt în curs de casare. Sunt suficiente, dar bugetul este cam insuficient pentru toate deplasările și verificările de amplasament. Sperăm că pe ultimul trimestru al anului ni se vor aloca la rectificare bani mai mulți pentru combustibil.”, a declarat Petru Opruț, directorul executiv al ANPM Timiș.
În privința Gărzii de Mediu nu există perspective pentru cumpărarea unor mașini electrice. Comisarii merg în controale cu 5 autoturisme normale, însă și aici e o problemă vizavi de norma lunară de combustibil aprobată, insuficientă pentru deplasarea la toate sesizările care vin din județ: 80 l/mașină/lună.
Recent, primarul Timișoarei a declarat că municipalitatea nu are în plan, cel puțin în următorii doi ani, achiziția de mașini electrice pentru că această variantă nu e viabilă din punct de vedere economic.
În schimb, CJT a aprobat deja achiziția a 3 astfel de mașini, pe care le va cumpăra în cadrul programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi.
CITEȘTE ȘI: CJ Timiș își cumpără mașini electrice. Achiziția, aprobată de consilierii județeni
În primăvară, ministrul Mediului anunța că autoritățile publice locale și instituțiile publice vor trebui să pornească programe de achiziții de mașini electrice. Ministerul, spunea Tanczos Barna, le va asigura finanțare prin Rabla Plus și caută soluții de finanțare suplimentară pentru instituțiile publice în funcție de bugetul Fondului de mediu.
„Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii și o logistică urbană cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici. Este o inițiativă finanțată inclusiv prin programele pe care le derulează Ministerul Mediului, prin AFM sau prin PNRR.”, menționa Tanczos Barna, la acea dată.