Finanțarea chirurgiei robotice ar putea fi reluată de anul viitor. Propunerea ministrului Sănătății

da vinci

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a participat, vineri, la o demonstraţie a activităţii unui robot chirurgical da Vinci, într-un un bloc operator de la Spitalul Judeţean Timişoara. Aici, conducerea unității medicale i-a prezentat și noul sistem informatic integrat care deserveşte secţiile şi compartimentele de terapie intensivă ale spitalului.

„Voi propune acest lucru, pentru anul viitor, să se dea drumul la finanţarea chirurgiei robotice, mai ales că este un program care a funcţionat până în urmă cu câţiva ani. Am văzut la lucru câţiva roboţi digitali din România, un robot de tip da Vinci şi chiar era un pacient cu o problemă foarte serioasă, o anumită neoplazie, care beneficia de intervenţia robotică.”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Rafila a subliniat că pentru anumite categorii de pacienţi trebuie găsite şi resurse financiare adecvate, pentru că e nevoie de fonduri mari pentru consumabilele necesare activităţii chirurgicale robotice şi trebuie să facă subiectul unui program dedicat. Resursele spitalului şi decontarea serviciilor de către CJAS nu sunt suficiente pentru realizarea unor astfel de intervenţii, a mai arătat ministrul.

„Acolo unde nu discutăm doar despre confortul pacientului, unde discutăm despre beneficiul terapeutic major, chirurgie robotică versus alte metode chirurgicale, evident că astfel de pacienţi ar trebui să beneficieze de acces, acolo unde există astfel de roboţi, pentru că nu există decât patru astfel de roboţi în România, achiziționați cu mai mult timp în urmă. Trebuie făcută o analiză legată de numărul de intervenții posibil de realizat cu astfel de roboți, într-un anumit interval de timp și bineînțeles că finanțarea se va face în funcție de capacitatea de lucru roboți-personal calificat, pe de-o parte, iar pe de altă parte – în funcție de patologiile care ar trebui să fie eligibile pentru un astfel de tip de intervenții.”, a explicat Alexandru Rafila.

În context, ministrul a mai apreciat că digitalizarea Spitalului Județean este un pas important în acordarea de îngrijiri medicale de bună calitate, care cresc accesul la servicii al pacienţilor aflaţi în stare critică.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/