Norii înnegresc județul! Meteorologii ţin cod galben şi portocaliu în Caraş-Severin

Ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică au fost anunțate de meteorologii români pentru intervalul sâmbătă, 13 septembrie, ora 20.00 – luni, 15 septembrie, ora 10.00. În Caraș-Severin pot fi înregistrate cantități de peste 60 de litri pe metrul pătrat.

Update, luni, ora 10.30

Avertizarea cod galben emisă de INM a fost prelungită în urmă cu puțin timp și este valabilă până la ora 18.00 în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj. Vor fi ploi în averse, care vor avea şi caracter torenţial. Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp. ”În sud-vestul ţării va continua să plouă şi în noaptea de luni spre marţi (15/16 septembrie), dar cantităţile de apă vor fi în diminuare”, se precizează pe site-ul meteoromania.ro.

leader board 728 x 90 px

cod galben 14 sept

Update, luni, ora 9.30

ISU Semenic informează că se înregistrează inundații în unele curți din comuna Topleț aproximativ 5 curti, precum și în comuna Eftimie Murgu unde sunt creșteri de debite. Din cauza aluviunilor depuse pe șosea, DN 57 închis pe raza localitatii Liborajdea, unde o viitură trece direct peste carosabil făcând impracticabil acest drum național.

Update, luni, 0ra 7.00

Meteorologii menţin avertizarea de cod galben în Caraş-Severin, Timiş şi Mehedinţi. ,,Îndeosebi în vestul judeţelor Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi vor fi averse, care vor avea şi caracter torenţial, intensificări ale vântului şi condiţii de grindină. Astfel de manifestări vor fi mai frecvente în această seară şi pe parcursul nopţii de duminică spre luni. Cantităţile de apă vor depăşi local 25…30 l/mp şi izolat 50…60 l/mp“, indică atenţionarea publicată pe site-ul meteoromania.ro.

Se instituie şi cod portocaliu în judeţ, pe aria delimitată de localităţile: Băile Herculane-Oraviţa-Anina-Caraşova-Caransebeş-Obreja-Oţelul Roşu–Voislova.
Se vor semnala cantităţi de apă care vor depăşi izolat 30 l/mp, cu menţiunea că până la ora 6 s-au acumulat peste 60 l/mp.

Şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Semenic” al judeţului Caraş-Severin anunţă că s-a instituit cod hidro COD PORTOCALIU IMEDIAT, valabil în intervalul orar 07.30-14.00, scurgeri de pe versanţi, torenţi, pâraie, bazinele Cerna, Nera, Caraş, Bârzava şi Timiş.

Cota de atenţie a fost depăşită în această dimineaţă pe râul Vornic la Ramna cu 73 cm şi pe râul Prigor la Prigor cu 36 cm.

***

În avertizarea de cod galben transmisă vineri de Institutul Național de Meteorologie, ,,temporar, în sudul Crişanei, în Banat şi în sud-vestul Olteniei vor fi averse, care vor avea şi caracter torenţial, intensificări ale vântului şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25…30 l/mp şi izolat 50…60 l/mp. Aceste manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala în seara zilei de sâmbătă îndeosebi în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, apoi şi în judeţele Arad, Mehedinţi şi Dolj”.

Și specialiștii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor atrag atenția autorităților că se instituie cod galben hidro, de astă seară de la ora 22.00 până luni la ora 14.00, în bazinele hidro: Bârzava, Moravița, Caraș, Nera și Cerna. Vor fi scurgeri importante pe versanți și se vor înregistra creșteri de debite.

Potrivit informațiilor de pe meteoromania.ro, după ziua de 13 septembrie se estimează o scădere a temperaturii aerului, dar nu semnificativă, astfel că valorile se vor situa în general în jurul celor obişnuite ale perioadei, cu maxime de 23…26 de grade şi minime de 12…14 grade, în medie pe regiune.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647218611448″]