Noile relaxări, gură de oxigen pentru organizatorii de evenimente: „E normal să începem din nou să trăim viața”

explo 1000x200

Noile reguli de relaxare stabilite de autorități de la începutul lunii iunie sunt primite cu brațele deschise de organizatorii de evenimente din Timișoara. Patronii sălilor de petreceri, spre exemplu, spun că abia așteaptă să își redeschidă porțile, după mai bine de un an de restricții severe.

Radu este managerul unuia dintre locurile din Timișoara în care se organizează evenimente mari, de la conferințe până la petreceri private, nunți sau botezuri. Din martie 2020, sălile au stat tot închise, așa că noile relaxări sunt bine-venite.

„La interior nu am avut niciodată voie să ținem evenimente. În cazul unui restaurant, era o situație normală să ai 20 de persoane, dar noi care aveam minimum 150 de persoane, suntem închiși de 14 luni. Orice relaxare e binevenită și e de fapt un nou început pentru noi. Din weekend vom avea primele evenimente. Pentru că a fost foarte din scurt, nunțile nu se pot organiza de pe o săptămână pe alta, e cam greu. Poate concerte, petreceri, da. Primele evenimente sunt în limita permisă la exterior și se organizează în exterior. Primele la interior vor fi în aproximativ 2-3 săptămâni. Vom aștepta și noi niște reglementări. Noi nu suntem organ de control, până la urmă pur și simplu închiriem o locație și organizatorul este cel răspunzător de invitați, de numărul de invitați și de cum organizează evenimentul. Noi doar închiriem locația și vindem meniuri în regim catering.”, a declarat Radu.

Anul trecut, cifra de afaceri a scăzut cu peste 90%, a mai spus Radu. E normal să se facă un pas spre normalitate, crede el. „Atâta vreme cât avem o cifră de afaceri cu peste 95% în scădere, pe anul trecut față de anul precedent, asta pentru că în primele două luni am fost totuși activitate… În rest pur și simplu am fost închiși. Eu cred că e un pas spre normalitate. E normal să începem din nou să trăim viața. Nu cred că trebuie să oprim lumea în loc din cauză că anumite persoane au avut neșansa să facă niște forme grave. Avem vaccinul acum, care ne protejează, viața trebuie să meargă înainte. Nu putem să ne oprim și să așteptăm ce, de fapt?”, a explicat Radu.

De săptămâna viitoare se vor organiza, la Timișoara, și festivitățile de absolvire pentru studenți. Andrei este unul dintre cei care le organizează. Pentru desfășurarea ceremoniilor fără probleme, Andrei poartă discuții cu inspectorii DSP.

„Oarecum am anticipat aceste măsuri și având în vedere că se pot organiza evenimente până într-o mie de persoane în proporție de 90% acoperă toate nevoile noastre. Este o provocare cu testarea sau cu acel test PCR care să fii prezent la eveniment. Noi ca organizatori încercăm să facem demersuri să încheiem parteneriate cu clinici private care să ne susțină cu testarea în timp real la eveniment, dar totuși a fost o veste bună pentru că se pot organiza evenimente. Condițiile sunt, într-adevăr, mai dure, dar e o veste bună. Primul eveniment va fi în 10 iunie, festivitatea de absolvire a studenților de la Mecanică, se va ține în Parcul Rozelor. Suntem în legătură deja cu DSP Timiș și într-o colaborare directă cu ei se vor stabili regulile de acces.”, a declarat Andrei.

Din iunie, la nivel național vor putea fi organizate evenimente mari, în spații deschise, cu până la 1.000 de persoane care fac dovada vaccinării, a unui test PCR negativ sau care au trecut prin boală. Se pot organiza și evenimente cu și mai multe persoane, dacă toate sunt vaccinate. De asemenea, se redeschid cluburile, barurile și discotecile, la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate. Și competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori, în spații închise, dar cu dovada vaccinării sau cu test negativ. Iar la serviciu, angajații pot renunța la măștile de protecție, dacă în birou sunt cel mult 5 persoane și toate imunizate. Tot din iunie, numărul celor care pot circula în grup, chiar dacă nu fac parte din aceeași familie, crește de la 6 la 8 persoane.