Noi planuri pentru prima parcare supraetajată publică din Timișoara. CJT vrea să o facă, însă printr-un privat

cjt3

Consiliul Județean Timiș vrea să construiască o parcare supraetajată pe cei 4.800 de metri pătrați pe care îi deține în vecinătatea străzii Sfântul Ioan, în zona centrală a Timișoarei. Administrația județeană vrea să obțină și o parcelă mai mică, aflată în proprietatea Primăriei Timișoara, de lângă această suprafață pentru a completa această investiție.

CJT a început demersul pentru realizarea acestei parcări în decembrie anul trecut, atunci când a semnat un contract pentru achiziția unor servicii de consultanță publică, contract în valoare de 135.000 lei. Contractul prevede realizarea unui studiu de fundamentare pentru investiție și mai departe – documentația de atribuire pentru concesionarea lucrărilor plus evaluare documente de eligibilitate/oferte.

Practic, acum s-a încheiat studiul de fundamentare care arată faptul că pe suprafața de aproximativ 4.800 de metri pătrați deținută de CJT ar putea fi ridicată o parcare cu parter, patru etaje și un etaj retras care ar genera 396 de noi locuri de parcare în zona ultracentrală a orașului, vizavi de Hotel Timișoara.

cjt1

Tot acolo și primăria are un teren de aproape 600 de metri pătrați. Dacă administrația locală îl va ceda consiliului județean, numărul locurilor de parcare care ar urma să fie amenajate aici ar ajunge la 436.

„Intenția noastră este să construim această parcare pe inelul 0 de circulație al orașului. Este la doar 1 minut de mers pe jos de Piața Victoriei. Avem în plan să construim o parcare cu sistem inteligent. Am luat în calcul două scenarii: în primul ne folosim doar de cei 4.845 mp pe care noi îi avem în proprietate. În scenariul 2 e luat în calcul și terenul care aparține Primăriei Timișoara. Acel teren de 583 de mp este o fundătură, este un teren fără acces la drum public. Solicit în mod expres primarului să dea curs acestei inițiative și să propună în plen un proiect de hotărâre, dacă nu, noi vom apela la viceprimarul Cosmin Tabără să inițieze acest proiect de hotărâre și să vedem dacă se împotrivesc oficial de a boicota CJT în a face această investiție foarte benefică pentru orașul Timișoara.”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș.

1000x200 dacus 02

cjt4

Pe lângă locurile de parcare pentru mașini, clădirea ar avea și locuri de parcare pentru biciclete, pentru mașinile persoanelor cu handicap, stații de încărcare electrică, sistem inteligent de parcare, supraveghere video și lift. Iluminarea clădirii s-ar face cu energie solară.

cjt2

Investiția, per total, ar costa între 14 și 17 milioane de euro și ar urma să fie realizată de o firmă privată, desemnată în urma unei licitații publice. Acesteia i-ar fi concesionată parcela pe 49 de ani și tot această firmă ar administra viitoarea parcare. În principiu, CJT ar urma să primească 120.000 de euro pe an sub formă de redevență.

Calculele CJT indică faptul că un loc de parcare aici, în urma realizării investiției, ar putea costa 5 lei/oră. În cel mai optimist scenariu, parcarea ar trebui să fie gata în aproximativ 3 ani.

publicitate si promovare online banner maxagro