Noi muncim, noi nu gândim! Ce scrie în declarație un cetățean care pleacă din local la ora 23?

Se dă următorul enunț: restaurantele au dreptul de a fi deschise până la ora 23.00, dar circulația în afara locuinței este interzisă tocmai de la această oră. Răspundeți la următoarea întrebare: ce scrie în declarație un client care pleacă spre casă la închiderea localului?

Fără urmă de îndoială, pandemia de coronavirus a scos la iveală incapacitatea decidenților noștri de a gândi, dar mai ales de a acționa prompt, corespunzător și logic. Nu mai dezgropăm acum morții și nu ne mai referim la contradicțiile privind ipotezele despre spirtul sanitar, care ba este eficient în lupa cu COVID-19, ba nu este, despre măștile care ba îi protejează pe unii, ba pe alții sau despre isteria izoletelor. Că atâtea motive ne dau ai noștri de a-i apostrofa pentru haos și dezorganizare încât se confirmă din nou zicala despre mama proștilor care este veșnic gravidă.

Am tot așteptat și sperat că își dă seama cineva cu o minimă inteligență de acolo, de sus, de anomalia actuală privind orarul de funcționare al localurilor în perioada stării de alertă și interdicția populației de a ieși din locuințe pe timpul nopții. Aceleași minți sclipitoare care au redus programul supermarketurilor până la ora 21.00, astfel că, evident, numărul clienților care ar putea fi în magazin la aceeași oră crește…

Revenind la restaurante, s-a permis funcționarea localurilor până la ora 23.00. Numai că, de la ora 23.00, circulația cetățeanului fără un motiv bine întemeiat este strict interzisă. Mai precis, ai voie să fii pe stradă între orele 23.00 și 5.00 numai dacă ieși în interes de serviciu, pentru asistență medicală de urgență, pentru achiziția de medicamente care nu suportă amânare, dacă te afli în tranzit în timpul unei călătorii, cu condiția de a demonstra asta printr-un bilet sau o rezervare, îngrijirea sau decesul unui membru de familie.

Întrebarea simplă, de nivelul copiilor de școală primară, este asta: ce scrie în declarația pe proprie răspundere cetățeanul (turmentat sau nu) care iese din restaurant la ora închiderii? Știu, mințile luminate vor spune că cetățeanul este responsabil și pleacă mai devreme, astfel încât să ajungă acasă la timp. Numai că există mai multe ipoteze care pot întârzia momentul. Să luăm în calcul doar o variantă. Te-ai luat cu prietenii la vorbă, te-au convins să bei și tu ceva, că doar nu vă vedeți zilnic pe timp de pandemie, și nu mai poți pleca la volanul autoturismului proprietate personală. Așa că te pomenești că trebuie să cauți un taxi sau să pleci spre casă cu autobuzul (dacă ai așa ceva la dispoziție în localitatea în care te afli). Și uite cum un drum de 10 minute se poate transforma în 30 sau chiar mai mult. Dacă mai luăm în calcul și sălile de jocuri de noroc, cărora li se impune același program, nu mai are rost să spunem cât de tare te poate lua valul și numai la ceas să nu-ți mai stea gândul. De cealaltă parte, nu e treaba localurilor să se asigure că fiecare client ajunge acasă până la ora 23.00…

De ce dăm mereu măsuri din astea idioate, ca mai apoi să ne așteptăm ca oamenii să se adapteze din mers? De ce nu ne duce mintea să fim și noi organizați măcar un pic? Spre exemplu, cât de simplu era ca restaurantele să rămână deschise până la 22.00 ca să ne asigurăm că omul are la dispoziție o oră să ajungă acasă, înainte să își ia amendă că umblă fără motiv? Sau să facem invers, să lăsăm restaurantele deschise până la 23.00, dar să permitem umblatul pe străzi până la ora 00.00. Sau tocmai ăsta e scopul, să-l ardem pe fraier? Nu de alta, dar mai avem un precedent când umblam ca bezmeticii cu hârtiile în buzunar non-stop și cu paloșul deasupra capului că nu știai când te lovea polițistul că n-ai pus vreo virgulă unde trebuie…


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/