Decât grădina zoo a Europei, mai bine măcelărie de urși?

Traficul în România se face cu de toate. Țigările, drogurile, mașinile furate sau carnea vie sunt doar câteva exemple, dar cine s-ar fi gândit la trafic de urși? Vânduți drept animale mai mult sau mai puțin de companie, fie vânduți pentru carne sau ca să atârne în casa vreunui șmecheraș, situația marilor carnivore este o rușine pentru o țară care se mândrește cu splendorile naturale.

Cazul ursuleților aruncați în zăpadă de niște brute a stârnit reacții puternice din partea ONG-urilor de mediu și a ridicat o serie de întrebări: puii au fost îndepărtați pentru ca ursoaica să nu deranjeze în defrișarea ilegală, au fost furați pentru traficul de carne sau au fost vânduți peste hotare? Oricum ar fi, motivele sunt la fel de grave. Acum șapte ani, doi jurnaliști francezi au filmat cu camera ascunsă o negociere din Arad cu un român care vindea urși. Prețul pentru două animale era de 12.000 de euro. La o vânătoare, sumele se învârt între 4000 și 15.000 de euro pentru un exemplar. E mult?

Ministrul UDMR al Mediului, Barna Tanczos, spune că a trimis garda să caute urșii. Între timp a fost identificat și județul unde a fost filmat videoul: Harghita! Nu pot să nu mă întreb ce a gândit cu adevărat Barna Tanczos când a aflat despre caz. Presa internațională a scris la momentul numirii lui în funcția de ministru că este o veste groaznică pentru populația de urși bruni. Nu de mult, în urmă cu șase ani, Tanczos a anunțat într-o conferință de presă că va depune o petiție la ministerul pe care acum îl conduce pentru a reanaliza protecția carnivorelor mari. Tot atunci a spus că nu ne putem transforma în grădina zoologică a Europei. Culmea, organizațiile pentru protecția animalelor spun că suntem o grădină zoo pe hârtie. Formulele de calcul a populației de animale sălbatice par mai degrabă să încurajeze vânătoarea decât să ofere niște statistici fidele. Faptul că miniștrii Mediului au fost mai interesați de vânătoare decât de orice altă activitate din îndatoririle prevăzute de funcție nu este un secret. La fel a fost și cazul ministrului tablagiu Alexe, care a permis printr-un ordin uciderea a 25.000 de căprioare. Evident, căprioarele s-au înmulțit ca iepurii din moment ce populația trebuie controlată prin glonț! Cei care spun că numărul prădătorilor naturali a scăzut pentru că și-au găsit ca ocupație să încălzească pardoseala vreunei cabane sau să orneze pereții sunt nebuni.

În mod sigur Barna Tanczos nu poate dormi noaptea de grija urșilor, mai ales că județul lui este unul dintre primele pe țară ca număr de urși vânați prin derogare pentru a preveni creșterea populației. Codru-i frate cu românul, dar și cu praful de pușcă…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/