Noi arbori ornamentali la Moldova Nouă

pomi moldova noua

Tei de talie mijlocie vor fi plantați în parcurile și zonele verzi din oraș de către angajații de la Gospodărie Urbană.

În ultimii ani, primăria a avut ca țintă, pe lângă alte proiecte care țin de infrastructura rutieră, educațională, medicală, culturală, sportivă etc., înfrumusețarea orașului prin ,,înverzirea” zonelor deficitare. Demersurile în acest sens sunt esențiale pentru atenuarea schimbărilor climatice, pentru îmbunătățirea ecosistemelor dar mai ales pentru protejarea mediului.

Primul pas făcut în cadrul inițiativei ,,verde pentru oraș” s-a axat pe înlocuirea gardurilor de beton, aflate în stare avansată de degradare. Astfel, în perioada 2021-2023 au fost plantați peste 3.000 de arbuști și arbori ornamentali din speciile tuia, hibiscus, tei, paltin, frasin, mesteacăn. Astfel s-a schimbat complet imaginea de ansamblu a arterelor principale ale urbei.

Cum eforturile pentru obținerea de rezultate pe termen lung necesită continuitate și perseverență, zestrea arborilor ornamentali a fost îmbogățită vineri cu exemplare noi. Nu mai puțin de 300 de tei de talie mijlocie vor fi plantați în parcurile și zonele verzi din oraș.

Vizavi de acțiunea de revigorare și îmbogățire a spațiilor verzi din oraș, primarul Ion Chisăliță, doctor în silvicultură, a ținut să precizeze că, în fiecare an, primăria a demarat acțiuni pentru îmbogățirea patrimoniului verde al orașului întrucât acest segment este la fel de important precum realizări și proiecte din domeniul sănătății, educației, sportului sau culturii.

„Această nouă acțiune vine să înlocuiască arborii la care am fost nevoiți să renunțăm pentru că au ajuns la vârsta maturității, sunt uscați și pot fi un pericol pentru cetățeni. În altă ordine de idei, grija pentru mediu oferă nenumărate beneficii. Vegetația bogată oferă spații de relaxare, consolidând legăturile sociale, și atenuează schimbările climatice. Tot așa se îmbunătățesc ecosistemele pentru că arborii acționează ca purificatori de aer absorbind dioxidul de carbon în timpul fotosintezei, stocându-l și eliberând oxigenul”, a declarat Ion Chisăliță.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/