Copiii cuminţi îşi curăţă cizmuliţele în această seară şi le aşează la uşă sau la geam, în aşteptarea lui Moş Nicolae. Conform tradiţiei, acesta le va umple cu dulciuri, fructe sau jucării. Uneori, se poate ca Moşul să lase şi o nuieluşă celor puţin mai neastâmpăraţi, în semn de avertisment.
Dacă Moş Crăciun aduce cadouri tuturor copiilor, se pare că Moş Nicolae e puţin mai pretenţios. Copiii cuminţi primesc dulciuri şi jucării, însă cei care nu i-au ascultat pe părinţi pot găsi dimineaţa în ghetuţe o nuieluşă.
Sfântul Nicolae, sărbătorit în data de şase decembrie atât de creştinii ortodocşi cât şi de cei catolici, este considerat ocrotitorul copiilor, al familiilor, săracilor, al fetelor fără zestre şi al celor nedreptăţiţi de justiţie. Însă cea mai importantă calitate a sa este cea de prieten al celor mici, datorită căreia a şi devenit unul dintre cei mai populari şi iubiţi sfinţi. În mitologia populară, sfântul este înfăţişat ca un bătrânel cu barbă albă, pe care se spune că o scutură atunci când ninge şi astfel, data de şase decembrie este considerată de fapt începutul iernii.
Deşi este o sărbătoare religioasă, cu vechi tradiţii, în ultimul timp a dobândit, la fel ca multe alte sărbători, o tentă modernă şi comercială. Spre exemplu, locul tradiţionalei nuieluşe de măr a fost luat de unele cât mai strălucitoare şi colorate, din care comercianţii de colţ de stradă fac o adevărată afacere în această perioadă. Simbolistica nuieluşei de măr, dăruită copiilor obraznici care o ţineau în apă până la Crăciun şi aşteptau să înflorească pentru că asta însemna că sunt iertaţi, s-a pierdut printre beţele tot mai accesorizate, ce însoţesc obligatoriu orice cadou de Moş Nicolae. Nici darurile care până în urmă cu câţiva ani erau mai mult simbolice şi constau în bomboane, prăjituri sau fructe, nu au scăpat de influenţa comercială şi au devenit tot mai consistente.
Dincolo de goana prin supermarketuri după cadouri costisitoare, sărbătoarea lui Moş Nicolae este un moment în care, măcar pentru o zi, oricine poate fi mai generos, asemenea sfântului care se spune că şi-a dăruit întreaga averea celor săraci. Mesajul sărbătorii este de fapt unul simplu: uneori bucuria de a dărui poate fi mai mare decât aceea de a primi.
super reusit articolul! felicitari miha!