EXCLUSIV: Nicu Novac, martor în procesul lui Ioan Borduz!

Nu mai puţin de 57 de martori sunt propuşi de către procurorii DNA prin rechizitoriu în dosarul în care primarul comunei Fîrliug este acuzat de deturnare de fonduri europene în formă continuată şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnatură privată.

Cheltuirea a aproximativ 120.000 de euro de către Primăria Fîrliug pentru altceva decât au fost ele alocate i-a trimis pe primarul Ioan Borduz şi alte şase persoane în faţa instanţei, dar îi pune în situaţii neplăcute şi pe mai mulţi artişti, ziarişti şi directori ai unor instituţii, care vor intra în sala de judecată în calitate de martori. Potrivit procurorilor DNA, Borduz ar fi plătit 52.994,69 de euro, bani proveniţi din fondurile PHARE, şi 74.659,48 lei, proveniţi din bugetul naţional, pentru organizarea unui festival agricol. Acest festival nu ar fi costat de fapt nimic, totul fiind făcut pe prietenii şi obligaţii, scopul organizării lui fiind de fapt recuperarea de către SC Banatica Group SRL a contravalorii unor lucrări efectuate la piaţa din Dezeşti, lucrări executate în lipsa vreunui contract.

La festivalul respectiv i-au distrat pe cei prezenţi, printre alţii, Ramona Viţa şi Nicu Novac, care ar fi mărturisit faptul că nu au luat niciun leu pentru prestaţiile lor. Cei doi interpreţi de muzică populară au confirmat procurorilor DNA că au cântat la festivalul respectiv la invitaţia lui Ioan Borduz. La fel şi-au justificat prezenţa şi Pavel Nefir, directorul Camerei Agricole, sau Gheorghe Ţunea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, deşi primarul din Fîrliug a susţinut că organizarea festivalului a căzut în sarcina SC Banatica.

Mai mult decât atât, prin proiect, pentru mediatizare s-au alocat 16.700 de lei, bani care, se pare, nu ar fi ajuns la instituţiile de presă. Mai mulţi jurnalişti au dat deja cu subsemnatul la DNA şi au declarat că nu au primit niciun leu pentru a fi prezenţi la Dezeşti şi a relata evenimentul în presă. O vor face cu toţii din nou, de data asta, în faţa magistraţilor de la Judecătoria Reşiţa, instanţă care judecă procesul primarului Borduz.

 “Dacă poate cineva să demonstreze că am luat vreun cent, eu singur îmi dau demisia, dar nu am luat niciunul. Nu am cerut niciun ban şi nici nu aveam cum să-l iau pentru că aceşti bani se dau celor care câştigă anumite licitaţii, totul se derulează prin conturi bancare, nu sunt bani cash”, Ioan Borduz, primarul comunei Fîrliug

(Poza a fost preluată de pe siteul Antenei 1)