Nicu Fălcoi nu acceptă organizarea referendumului „Fără Penali” în 23 august: „Nu PSD decide când să aibă loc!”

Nicu Fălcoi nu este de acord ca referendumul „Fără Penali în Funcții Publice” să fie organizat în 23 august! Senatorul USR spune că asocierea inițiativei cu paradele comuniste din secolul trecut este o bătaie de joc la adresa milionului de români care au semnat pentru modificarea Constituției.

Nicu Fălcoi reacționează după ce purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că referendumul „Fără Penali în Funcții Publice” este programat pe 23 august. Senatorul USR spune că social-democrații știu prea bine simbolistica zilei și a explicat modul în care se va derula procesul de organizare. „PSD continuă să-și bată joc de 1 milion de români! Social-democrații vor să organizeze referendumul «Fără Penali» de modificare a Constituției în data de 23 august, adică ziua când, pe vremea regimului ceaușist, era principala sărbătoare a regimului comunist. Simbolistica acestei date este prea bine cunoscută reprezentanților PSD, partid care oricum se trage din fostul partid comunist. Însă nu PSD decide când să aibă loc referendumul. Există legi care spun clar care sunt pașii în privința organizării referendumului și când ar putea fi organizat. Decizia nu-i aparține lui Marcel Ciolacu, este nevoie de o consultare cu toate partidele din Parlament.”, a declarat senatorul.

Două tururi de alegeri la distanță de o lună între ele este un risc pentru cetățeni, crede Nicu Fălcoi. Useriștii au propus organizarea referendumului concomitent cu alegerile locale pentru a nu expune românii prea mult din cauza pandemiei și pentru economisirea fondurilor necesare derulării votului. „USR a propus, încă de când inițiativa a fost introdusă pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extraordinare, organizarea referendumului «Fără Penali» odată cu alegerile locale din 27 septembrie, având în vedere pandemia provocată de coronavirus. Așa protejăm sănătatea oamenilor și se economisesc și bani din bugetul de stat. Noi credem că în vreme de criză este necesar să găsim cele mai bune soluții pentru a-i proteja pe români. În septembrie se vor împlini exact doi ani de când 1 milion de români au semnat inițiativa și au spus clar că își doresc: Fără Penali în funcții publice! Alegerile locale vor fi startul curățeniei pe care USR o vrea în administrația locală și în Parlament. Ne ținem de cuvânt, vocea românilor va fi în Constituție.”, promite Nicu Fălcoi.