Nicoleta Nucă, Ștefan Bănică Junior și Mitar Miric – pe lista de prezenţă a celui mai tare festival balcanic din Clisura Dunării

Muzica balcanică va zgudui întreaga Clisură a Dunării, în cadrul festivalului „Berzasca Balkan Fest”.

Peste doar o lună, comuna Berzasca va fi gazda unui eveniment muzical de anvergură, muzica balcanică fiind elixirul pentru miile de persoane care sunt așteptate să ia parte la o atmosferă de-a dreptul incendiară.

Primarul comunei din Clisura Dunării, Petru Nicolae Furdui, mărturisește că festivalul de muzică ușoară desfășurat în comuna sa, aflat la a 23-a ediție, a luat naștere în urmă cu 23 de ani, ca idee de eveniment care se va desfășura într-o stațiune viitoare turistică. În acest sens, acesta mărturisește gândurile pe care le-a avut cu ani în urmă în acest sens și traseul pe care trebuia să-l parcurgă pentru ca succesul să fie unul fără echivoc: „Mi-am zis: «Când va veni turistul în zonă, acest eveniment trebuie să fie deja o tradiție»! Una e să vii la un festival care e la a 23-a ediție și alta să vii la un festival într-o comună, care e la prima ediție. Nu va veni nimeni”.

Anunțul de începere a unui festival balcanic a fost făcut de edilul Furdui încă de anul trecut, cu ocazia festivalului dedicat centenarului „România 100” în comuna pe care o conduce, un eveniment care se va face în parteneriat cu sârbii din Golubac, cu o localitate din Slovenia etc.

Cei care vor da tonul „Balkan Fest” anul acesta, atât pentru sârbi, sloveni, macedoneni și greci (care sunt parteneri) vor fi românii din Berzasca, în parteneriat cu vecinii din Serbia.

5.000 de sârbi așteaptă pornirea bac-ului pentru a participa la festivalul din Berzasca.

Programat să se desfășoare în perioada 9-10 august, „Balkan Fest” se așteaptă să numere mii de participanți: „De exemplu, partenerii sârbii au spus că, la nivel de participanți, invitați, VIP-uri din Serbia, dacă vom reuși să pornim bacul până acolo, numărul persoanelor care vor dori să vină, numai pentru acest eveniment, va fi undeva între 3.000 și 5.000 de persoane. Plus că vom avea interpreți sârbi de cea mai buna calitate precum: Snejana Babic, Rada Manojlovic, Mitar Miric”, a mărturisit edilul.

Cu privire la momentele care se vor succede în cadrul evenimentului, șeful administrației publice locale din Berzasca anunță că festivalul va începe cu parada Regimentului de Gardă „Eugeniu de Savoya 1716” Timișoara, care va mărșălui pe străzile comunei și care se va deplasa spre stadion, festivalul fiind deschis cu o salvă de tun, actorii principali fiind îmbrăcați în haine medievale. După acest moment, copiii din Berzasca vor prezenta un program artistic care constă în dansuri tradiționale sârbești ale zonei Clisurii Dunării, aceștia fiind urmați de sârbii din Golubac, cu ansambluri de dansuri specifice, seara continuând cu cinci ore de muzică sârbească.

Cea de-a doua zi a festivalului va fi presărată, mai întâi, de muzica populară românească (ansambluri de dansuri din zonă, precum și ansamblul folcloric „Bocșana”), urmând ca, mai târziu, pe scena din Berzasca să urce unii dintre cei mai titrați interpreți ai momentului: Kristina Voicu Bella (româncă ce cântă foarte bine în limba sârbă), Maria Olteanu (o tânără interpretă considerată o adevărată enciclopedie, aceasta putându-se adapta tuturor genurilor muzicale), Nicoleta Nucă și Ștefan Bănică Junior.