Nicolae Robu: „Soția mea a spus în permanență că a fost o greșeală să candidez, chiar dacă eu sunt fericit”

În mesajul transmis la ora închiderii urnelor, înainte de anunțul primelor rezultate ale votului, liberalul Nicolae Robu a declarat că este mândru de ce a lăsat în urma sa în cele două mandate de primar. Soția sa, Florica Robu, a dezvăluit presei faptul că a fost singura din familie care s-a opus candidaturii sale, în 2012. „Ea în permanență a spus că a fost o mare greșeală din partea mea, chiar dacă eu sunt fericit”, a completat Robu.

”Eu mi-am făcut datoria față de Timișoara, față de timișoreni, muncind cu cinste desăvârșită 100%, cum mi-a plăcut să spun pe parcurs și repet, corect 100%, dedicat 100% și pot spune, fără să se considere lipsă de modestie, și cu eficiență. Am pus viață din viața mea în această funcție. Ce am lăsat în urma mea în aceste două mandate sunt motive de mândrie pentru mine, pentru familia mea și cred că și pentru noi, pentru timișoreni. (…) Mie mi-a rămas un gust amar de la această campanie”, a declarat Nicolae Robu înainte de aflarea primelor rezultate.

În timpul discursului susținut la sediul PNL Timiș, lângă Nicolae Robu se afla soția sa.

”El este un luptător și viața continuă și după alegerile acestea. (…) El și-a pus sufletul pentru orașul acesta și sănătatea, știți bine toți că din 2012 el a avut probleme de sănătate. Eu am fost cea care m-am opus din familia noastră, nu am vrut să ajungă să fie la primărie, pentru că eu știu cum muncește, îl știam de la Politehnică și nu mi-am dorit…”, a spus Florica Robu.

„Ea în permanență a spus că a fost o mare greșeală din partea mea, chiar dacă eu sunt fericit. Da, mi-am pus sănătatea la bătaie, dar eu am un principiu: nu e atât de important cât trăiești, ci cum trăiești. Iar eu trăiesc la intensitate maximă”, a completat Nicolae Robu.

CITEȘTE ȘI: PNL pierde Timișoara! Nicolae Robu: „Nu știu de ce am pierdut și nici nu mă frământă foarte mult”

Nicolae Robu a fost ales primar al Timișoarei pentru prima dată în 2012. Născut în Bocsig, județul Arad, fostul rector al Universității Politehnica câștiga primul mandat de edil local, cu sprijinul USL, cu 51,6%, devansându-l la acea dată pe candidatul susținut de FDGR și PNȚCD. Adrian Orza a obținut, în 2012, 23,39%. 

Robu a obținut al doilea mandat în fruntea Timișoarei în 2016, cu 52,9% din voturile valabil exprimate. Pe locul doi s-a clasat atunci candidatul susținut de PSD, Florin Bârsășteanu, cu 22,69%.

Robu s-a înscris în PNL în 2008, în vara de dinaintea alegerilor parlamentare în care a candidat pentru o poziție de senator de Timiș. În februarie 2009 a fost ales președintele PNL Timișoara, iar în vara aceluiași an devenea președintele interimar al PNL Timiș. A fost ales președinte plin în martie 2010.

În 2014, Nicolae Robu a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 2.500 de lei pentru postări rasiste pe pagina sa de Facebook. „(…) După ce le-am cerut țiganilor să arate că s-au modernizat înlăturându-și turnulețele și alte elemente kitschoase de pe clădiri (…) le fac acum propunerea ca în loc să arate câți dinți din aur au, câți galbeni, câți cocoșei, câte ghiuluri, ce mașini, să se laude prezentând în fotocopie adeverința cu sumele plătite ca taxe și impozite, mărită proporțional cu valoarea acestora (…)”, a scris atunci Robu pe Facebook.

În 2017, DNA a început urmărirea penală împotriva sa pentru că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, în cazul vânzării unor imobile din Timișoara, pe Legea 11/1995, procurorii stabilind un prejudiciu de aproximativ 40 milioane de euro. Potrivit DNA, faptele s-ar fi petrecut între 1996-2015, iar vizați sunt mai mulți funcționari din primărie.

Primarul Nicolae Robu și realizările „în forță”

Mai multe proiecte de infrastructură, unele moștenite de la fosta administrație, finalizate în primele sale două mandate, au fost deseori invocate de Nicolae Robu la capitolul realizări. Este vorba despre centrul istoric, acum pietonal, Pasajul Michelangelo, Pasajul Popa Șapcă, „turbogirația” din Piața Mărăști sau Pasajul Jiul.

„Garajiada” – acțiunea de demolare a garajelor din cartierele orașului și amenajarea parcărilor pentru mașinile riveranilor, dar și „operațiunea Ghilotina” – tăierea cablurilor aeriene de comunicații – poartă tot marca Nicolae Robu.

Muzica și fotbalul, două dintre marile pasiuni ale lui Nicolae Robu, au fost expuse în spațiul public de liberal de-al lungul celor 8 ani de primar. Iubitor de sport, Robu juca fotbal periodic, iar deseori a publicat pe rețelele sociale momente din meciurile sale.

Robu s-a aflat de-a lungul timpului într-un război cu „presa nepresă”, adresându-se jurnaliștilor, în cadrul conferințelor de presă, cu apelative precum „lichea”, „agent cu fise” sau „tonomate”.