Nicolae Robu, încă abonat Colterm. „Suntem vrăjiți acum cu nu știu ce stocuri s-ar fi creat”

2

Fostul primar Nicolae Robu spune că este în continuare abonat la compania de termoficare centralizată a Timișoarei și speră ca aceasta să nu intre în faliment. Cu privire la stocurile de cărbuni pe care Colterm le-ar fi făcut pentru iarnă, acestea ar fi suficiente doar pentru câteva zile, nu pentru întreg sezonul rece, a mai spus Nicolae Robu. 

„Vă spun din postura de abonat Colterm, pentru că eu nu m-am deconectat, încă sper să se găsească soluții. Mai suntem vrăjiți acum cu nu știu ce stocuri s-ar fi creat. Astea sunt stocuri care ajung câteva zile, nicidecum o iarnă.”, a spus fostul primar.

Nicolae Robu a mai adus și explicații cu privire la modalitatea de eșalonare a facturilor către Colterm, în perioada în care s-a aflat în mandat.

„El (n.r, Dominic Fritz, primarul Timișoarei) a creat la Colterm datorii de 300 de milioane de lei în doi ani și acuză că aș fi lăsat facturi neplătite la gaz în valoare de 70 de milioane de lei, formulând informarea parșiv astfel încât oamenii de bună credință să înțeleagă că gazul consumat în perioada 2014-2019 ar fi fost neplătit de mine. O ordinărie. Cer să se facă publice acele facturi. Este vorba despre acea sumă pe care eu am preferat să o las neplătită pe facturi proaspete ca să pot achita acele facturi mai vechi care atrăgeau penalități. Nu aveam bani suficienți ca să pot plăti tot ce era foarte vechi și să achit la zi toate facturile. Pe 2016 au rămas mai multe facturi neplătite pentru că plănuisem să le plătesc în 2017, cu decalaj de un an, în lipsa unui ajutor de la Guvern. Planul meu nu a putut fi pus în practică pentru că, din 2017, EON a impus plata în avans a facturilor. Și a trebuit să plătesc în avans apa caldă și căldura. Se vine periodic cu aceeași sumă ca și cum s-ar face o nouă descoperire și se aruncă ca și cum nu știu ce povară ar fi rămas pe capul acestui Pinocchio incompetent. (…) Nu se poate să nu ajungă la DNA pentru ce a produs acolo. A dus compania în insolvență, de fapt e în prag de faliment, numai dacă se mai închid ochii și se ajută pe toate canalele această firmă nu va intra în faliment.”, a mai spus Nicolae Robu.

La 1 august, Colterm anunța că a încheiat luna iulie cu un stoc de 19.000 de tone de cărbune, pentru sezonul rece următor. Totalul necesar ar fi de 250.000 de tone. Au solicitat până acum debranșarea 1.294 de proprietari de apartamente și 22 de case individuale sau apartamente cu branșamente separate.