Nicolae Robu cere DNA să se autosesizeze în cazul Colterm: „Banii trebuie recuperați de la vinovați, iar vinovatul principal este domnul Fritz””

Fostul primar al Timișoarei cere public DNA să se autosesizeze, după ce prin amenda primită de Colterm pentru neachiziționarea certificatelor verzi, actualul edil-șef, spune Nicolae Robu, ar fi creat orașului un prejudiciu de peste 20 de milioane de lei. 

„Cer public DNA să se autosesizeze și să cerceteze toate fărădelegile acestui personaj, sfidător la adresa noastră, ca timișoreni, a noastră ca popor și a României ca stat. (…) Iată că ceea ce eu anunțam că se va întâmpla, s-a întâmplat: Colterm a primit amendă de peste 20 milioane euro pentru că n-a achiziționat în termen cele 270.000  de certificate CO2! Menționez că obligația rămâne, cu un nou termen, iar dacă nici atunci nu va fi îndeplinită, vine o nouă amendă, iar după ea ridicarea dreptului de funcționare!”, a scris Nicolae Robu pe Facebook.

Robu acuză actuala conducere a orașului de incompetență. El spune că în trecut, în consiliul local era aprobată asumarea de către primărie a plății certificatelor în șase rate.

„Pentru că nu aveam cum să pun banii jos, cum se cere pe bursă, o sumă atât de mare fiindu-ne imposibil să o avem ca lichiditate, noi aprobam în fiecare an în CL, în timp util, asumarea de către primărie a plății ei în 6 rate, iar în rate, găseam vânzător, cum a existat și în acest an! Fostul director Șerpe a făcut înștiințarea de rigoare în luna martie! Concluzie: DNA trebuie să intre în acțiune! 20 de milioane euro nu sunt o sumă de joacă! Banii trebuie recuperați de la vinovați, iar vinovatul principal este dl Fritz, că nu a convocat sedința de CL omoloagă celor convocate de mine și nici măcar nu a elaborat proiectul de HCL omolog celor pe care le elaboram eu! Acest personaj mai are și tupeul să susțină că certificatele trebuiau cumpărate anul trecut!”, a mai scris Robu.

Robu avertizează că în situația creată, „e greu de imaginat cum Colterm ar putea scăpa de faliment.”

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

„Eu suspectez că suntem în fața infracțiunii de bancrută frauduloasă, pentru că se vorbea de câteva luni în târg că unii creditori au pus ochii pe cele 50 ha de teren foarte valoros deținute de Colterm! Consecința falimentului: rămânerea a 60.000 de familii fără căldură și apă caldă! Apoi, presupunând că toate acestea vor reuși să-și monteze centrale de apartament, adăugându-le pe acestea la cele deja existente -mă refer strict la blocuri, nu la case!- se ajunge la depășirea clară a pragului critic de poluare cu noxe în concentrație mare extrem de periculoase, stimulatoare a unor boli grave, după cum arată studiile specialiștilor. Mai trebuie avut în vedere că s-au investit sute de milioane la Colterm în retehnologizare -vreo 250 – 300 milioane lei fonduri europene!- și am lăsat cca 150 milioane lei fonduri europene aprobate pentru o nouă etapă de retehnologizare!”, a concluzionat Robu.

Vă reamintim că Dominic Fritz a acuzat fosta administrație de faptul că nu a lăsat în bugetul de anul trecut bani pentru plata certificatelor verzi la Colterm, dar și pe Alin Nica, președintele CJ Timiș, de „aruncarea în aer” a eforturilor administrației locale de a obține fonduri de la Guvern pentru achitarea acestor certificate.

„Banii de la Guvern nu sunt meniți să acopere managementul defectuos. Am semnat referatul pentru alocarea banilor către Timișoara și am susținut demersul cu condiția ca respectivii bani să fie cheltuiți corect și eficient. Ce ar trebui să ne spună Dominic Fritz este cum a reușit să piardă alocarea de la Guvern deși a fost susținută public de către mine și agreată la nivel de Guvern. Oare atât de grave sunt problemele de management la nivelul Primăriei Timișoara încât acei bani nu au mai putut fi alocați? Situația este foarte gravă și toată lumea, de la Timișoara la București, s-a saturat de lamentările și neputința actualului primar. Îi solicit public lui Dominic Fritz să prezinte soluțiile pentru Colterm și să aducă în dezbatere publică planul de redresare al companiei astfel încât, în toamnă, să nu fim nevoiți să reinventăm apa caldă la Timișoara. Sau, dacă nu este capabil să gestioneze situația, îl invit să facă un pas în spate și să îi lase pe alții care înțeleg ce înseamnă administrația publică.”, a reacționat Alin Nica.

banner maxagro