Nicolae Orăvicean: „La noi este totul mort! Carașul bate recordul la acest capitol”

Primarul comunei Berliște este dezamăgit de lipsa activităților cultural-educative din mediul rural și consideră că primarii și instituțiile județene ar trebui să se implice mai mult la acest capitol.

Edilul-șef al comunei Berliște, Nicolae Orăvicean, este de părere că, spre deosebire de alte județe din țară, în Caraș-Severin se organizează prea puține manifestări culturale, spre deloc în mediul rural, iar vina nu aparține neapărat administrațiilor locale, ci instituțiilor județene, al căror rol este tocmai acela de a promova tot ceea ce ține de obiceiuri, tradiții și folclor. „Noi, la Berliște, încercăm să dezvoltăm și partea aceasta de cultură și de educație, pentru că latura aceasta este aproape uitată în mediul rural, și mai ales în Caraș. Carașul cred că bate recordul la acest capitol. Eu am fost nu cu mult timp în urmă, chiar în perioada aceasta a pandemiei, musafir la niște evenimente culturale în județul Bistrița și am rămas uimit de ceea ce pot face cei de acolo în mediul rural, câte activități, câte festivaluri, câte expoziții de etnografie și folclor. La noi este mort totul! Și eu când i-am spus domnului președinte Dunca că 70% din acest rol revine Consiliului Județean, că ei au în subordine aceste instituții, s-a uitat la mine ca la stele, de parcă nu știa. (…) Nu vreau să reproșez nimic nimănui, dar am rămas uimit când am venit la primărie și am văzut structura de buget a comunei. Am luat aleatoriu și am constatat că, în ultimii 10-15-20 ani, nu a fost pus de-o parte niciun leu pentru astfel de activități. Iar situația aceasta o întâlnim probabil în multe alte comune. Dar nu sunt de vină primarii, că nu toți au o pregătire, iar pentru asta există instituțiile județene de cultură, al căror rol e tocmai acela de a veni în comune și de a reanima tot ceea ce ține de folclor, de tradiții, de a oferi susținere primarilor și de a-i impulsiona să dezvolte și această latură la nivelul administrațiilor locale.”, a declarat Orăvicean.

De altfel, primarul își dorește să redeschidă biblioteca comunală și să înființeze o formație artistică, în acest sens făcându-se deja și primele demersuri. „Îmi doresc o bibliotecă sătească. Am făcut mai multe adrese către conducerea Bibliotecii Județene, să vină și să ne ajute să repunem pe picioare biblioteca. Am alocat și un spațiu pentru aceasta, facem reparații, modernizări, dar să vedem cum facem cu fondul de carte. Până acum nu am primit niciun răspuns de la cei de la Bibliotecă. Noi am dat hotărâri de consiliu pentru tot: pentru formații artistice, pentru achiziționarea de costume populare, de instrumente pentru refacerea bibliotecii.”, a concluzionat Orăvicean.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/