Măsurile luate de conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice Reșița țin la distanță îmbolnăvirile de COVID-19. În timp ce în locațiile asemănătoare din alte orașe din țară persoanele instituționalizate s-au îmbolnăvit pe capete și chiar au murit, la Reșița niciunul din cei 147 de bătrâni din acest Cămin nu suferă din această pricină.
Directorul executiv, Oana Glăvan-Cenan, ne-a explicat cum de s-a reușit acest lucru. „Ne-a ferit Dumnezeu de astfel de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, iar acest lucru se datorează și faptului că am luat toate măsurile preventive începând cu data de 15 martie. Am interzis accesul vizitatorilor în Centru, dar și ieșirea bătrânilor în afara lui, convingându-i să renunțe la efectuarea micilor cumpăraturi și plimbări. Pot spune că în această perioadă am reușit să-i ținem izolați, singurul contact al rezidenților noștri a fost cu personalul nostru. Odată cu apariția Ordonanței Militare nr. 8 din 9 aprilie, s-a instituit izolarea la locul de muncă pentru jumătate din personalul de specialitate, același lucru fiind valabil și pentru cealaltă jumătate, dar care s-a autoizolat, pe propria răspundere, la domiciliu. Este vorba de 28 de persoane din categoriile de îngrijire și asistență medicală, care sunt cazate în condiții decente în Cămin. Am separat și am izolat blocul administrativ de activitatea de îngrijire a rezidenților, în așa fel încât această categorie de personal să beneficieze de program normal de lucru.”, explică Oana Glăvan-Cenan.
Altfel spus, Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița este un caz fericit în această perioadă în care sute de bătrâni istituționalizați, îngrijitori și personal medical din alte centre similare din țară sunt infectate cu coronavirus. De reținut că niciun alt rezident din Centru nu este internat în spital din cauza vreunei suferințe de altă natură, în ciuda simptomatologiei diversificate pe care o întâlnim la această vârstă. Mai mult, aceștia au posibiltatea ieșirii în curtea Căminului, într-o zonă protejată, până în apropierea blocului administrativ, există și o zonă neutră, de aproape 15 metri, unde nu intră nici personalul aflat în izolare la locul de muncă, nici beneficiarii acestor servicii și nici personalul din blocul administrativ. Toate aceste măsuri au contribuit la starea de bine existentă în Căminul pentru Persoane Vârstnice, în preajma sărbătoarilor pascale. Pentru că ele nu puteau fi duse la bun sfârșit fără înțelegerea tuturor angajaților, Oana Glăvan-Cenan a ținut să-și exprime gratitudinea pentru efortul lor. „Mulțumesc aparatului de specialitate care a răspuns prompt și s-a dovedit extraordinar în astfel de momente. Nu este ușor ca în perioada sărbătorilor să-ți lași familia acasă, ca să accepți să te izolezi două săptămâni la lucru pentru a fi lângă acești vârstnici”.