Nicio problemă de sănătate raportată din Dealul Crucii! Nici angajații de la TMK nu au nimic de obiectat!

tmk in soare
untitled design set 970x90 px

La Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin nu a ajuns nicio sesizare privind poluarea de la TMK. Cel puțin, nu una care să atragă atenția că activitatea combinatului reprezintă un pericol pentru sănătate.

Localnicii care trăiesc în apropierea combinatului TMK Artrom din Reșița acuză probleme de sănătate pe care le-au dobândit, spun ei, din cauza prafului rezultat din activitatea uzinei. Oamenii au mers până într-acolo încât să vorbească despre cancere și alte boli grave. Fiind vorba despre o problemă de sănătate publică, ne-am îndreptat spre instituția care părea cea mai îndreptățită să ne spună dacă aveam de-a face în Dealul Crucii cu o astfel de situație sau nu: Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin.

Răspunsul instituției a fost unul negativ! Nu există sesizări din partea angajaților TMK referitoare la eventuale boli profesionale care să implice afecțiuni pulmonare, dar nici sesizări din partea localnicilor din zonă care să aibă diagnostice comune a căror cauză să poată fi aruncată în curtea celor de la TMK. De altfel, dacă în ochii instituțiilor de mediu nu există nicio poluare, cum ar putea oamenii din Dealul Crucii să se îmbolnăvească?

CITEȘTE ȘI: FOTO/VIDEO. Praful din Dealul Crucii, un praf de calitate! Cine-i furnizorul?

„Ultimele sesizări de boli profesionale la TMK au venit în 2020. Au fost două diagnostice, la aceeași persoană, dar era vorba despre polidiscopatie, deci nu despre afecțiuni pulmonare.”, ne-a dezvăluit Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin. Procedura spune că medicul care se ocupă de companie sesizează unei clinici de boli profesionale suspiciunea de boală care ține de medicina muncii. „Mai apoi, noi investigăm și stabilim dacă e boală profesională sau nu. Noi, în acest moment, nu avem nicio sesizare de la ei.”, ne-a mai spus Daniel Botgros. Așadar, nimic de obiectat din 2020 încoace în rândul angajaților.

În ceea ce privește locuitorii din zonă, spune reprezentantul DSP, există un ordin – 119/2014, art. 11, care arată faptul că Direcția de Sănătate Publică nu se ocupă de cazurile oamenilor care stau în vecinătatea marilor poluatori. „La noi apar doar zone cu nămol, stații de betoane, ferme de animale care pot polua. Marile întreprinderi, companii apar pe legislația Mediului. Pentru exterior nu avem cadrul legal prin care să acționăm.”.

publicitate ziar expresb 1000x100

CITEȘTE ȘI: TMK Artrom răspunde acuzațiilor din Dealul Crucii: zero poluare! „Este un amestec intenționat de informații care creează confuzie”

Face DSP controale în interiorul TMK Artrom?

Reșițenii din Dealul Crucii ne-au povestit că angajații uzinei lucrează în condiții greu de imaginat, că praful din interior nu te lasă să vezi la doi metri în față și că lucrătorii de acolo abia pot respira.

„În ceea ce privește activitatea din interiorul companiei, DSP a avut tematici de-a lungul timpului de la Ministerul Sănătății și atunci s-a mers la TMK. Se merge atunci când sunt tematici sau dacă primim sesizări. TMK își face determinările cu o firmă specializată, funcționează pe legislația muncii și sunt controlați de ITM. Ei sunt protejați acolo, au costume speciale de protecție. Până la urmă, sunt locuri de muncă cu expunere.”, ne-a mai declarat Daniel Botgros.

CITEȘTE ȘI: Prefectul Ioan Dragomir trimite instituțiile de mediu la oamenii din Dealul Crucii!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/