NEWS ALERT. Trei ani de pușcărie pentru devalizarea UCM Reșița! Chebuțiu și Preda, pe cont propriu, n-au condus niciun grup infracțional organizat!

Tribunalul Arad le-a prelungit foștilor directori ai UCM Reșița, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, cu încă trei ani șederea în pușcărie, acolo unde ispășesc în prezent condamnări la câte cinci ani de închisoare în dosarul returnărilor ilegale de TVA în valoare de 60 de milioane de euro!

Acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat care ar fi acționat în scopul devalizării uzinei reșițene și trecerii patrimoniului acesteia în proprietatea propriilor firme, Adrian Chebuțiu, soția sa Lăcrimioara și Adrian Preda au scăpat foarte, foarte ieftin. Tribunalul Arad i-a achitat ieri pe cei trei, precum și pe societatea Hydro Engineering, „pentru săvârşirea, în concurs real, a infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat”. Practic, instanța a stabilit că foștii directori Chebuțiu și Preda au acționat pe cont propriu, mai exact, nu au gândit o schemă infracțională care să implice mai multe persoane. Aceeași instanță a achitat-o pe Lăcrimioara Chebuţiu pentru complicitate la infracţiunea de delapidare, comisă în formă continuată, soția lui Adrian Chebuțiu fiind astfel absolvită de orice vină în „jaful” de la UCMR.

Tribunalul Arad i-a condamnat însă pe Adrian Chebuțiu și Adrian Preda la câte 3 ani de închisoare pentru infracţiunea de delapidare şi ca pedeapse complementare și accesorii i-a interzis pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, mai multe drepturi. Condamnată prin sentința de ieri a Tribunalului Arad este și persoana juridică SC HYDRO ENGINEERING SA, la 40.000 de lei amendă penală, reprezentând echivalentul a 200 de zile amendă, valoarea unei zile amendă fiind stabilită la 200 de lei. Societății i-a fost aplicată și pedeapsa complementară prevăzută de art. 136 alin. 3 lit. d Cod penal, respectiv interzicerea de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o durată de un an.

Chebuțiu și Preda au scăpat deja de patru luni de pușcărie și asta pentru că, din pedeapsa aplicată, 5 ani, se deduce durata reţinerii şi a arestării preventive. De la 28.01.2015, la 18.05.2015, inclusiv! În ceea ce privește acţiunea civilă exercitată de partea civilă SC UCM Reşiţa SA, Tribunalul Arad a admis-o în parte, în sensul că i-a obligat pe inculpaţii Chebuţiu Adrian, Preda Coriolan Adrian şi SC HYDRO ENGINEERING SA, în solidar, „să restituie acesteia documentaţia tehnică privind cele 85 modele industriale şi documentaţia aferentă acestora, create anterior înfiinţării SC HYDRO ENGINEERING SA şi indisponibilizate sub sechestru, la etajul IV, în încăperea denumită arhivă a SC HYDRO ENGINEERING SA, iar în cazul în care aceasta nu va putea să fie restituită în natură, obligă inculpaţii la plata în solidar a sumei de 29.842.419,03 lei”. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cea a Tribunalului Arad fiind în primă instanță, se mențin măsurile asiguratorii instituite în cursul urmăririi penale la solicitarea DIICOT Caraş-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/