S-a dat verdictul în cazul lui Cozma, şeful de la Finanţe!

explo 1000x200

Agenția Națională de Integritate îl acuză pe Cozma că interesele patrimoniale pe care le-ar fi avut i-au influențat deciziile pe care le-a luat în exercitarea funcţiei publice.

Inspectorii ANI au constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Doru Cozma, director executiv în cadrul fostei Direcții Generale a Finanțelor Publice Caraș-Severin, în prezent, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Caraș-Severin, instituţie aflată în subordinea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara. Cozma lucrează în Finanţe din 2000, iar cinci ani mai târziu a fost numit în funcția de director executiv. Anul trecut, în ianuarie, a fost detaşat la Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Caraș-Severin, în funcția de director executiv. În atenţia ANI a intrat ca urmare a litigiului legat de suplimentele reclamate de sindicalişti. „Prin hotărâre judecătorească, D.G.F.P. Caraș-Severin a fost obligată să plătească reclamanților reprezentați de Sindicatul Direcției Financiare Caraș-Severin, printre care și persoana evaluată, drepturile bănești reprezentând suplimentul postului și suplimentul treptei de salarizare pentru perioada 22.03.2004 – 28.10.2008, supliment corespunzător perioadei lucrate de fiecare funcționar public. Menționăm faptul că instanța judecătorească, deși a obligat D.G.F.P. Caraș-Severin la plata drepturilor bănești, aceasta nu a stabilit și cuantumul acestora”, informează ANI.

Sindicatul i-a solicitat ulterior lui Cozma să prezinte situația cu sumele cuvenite salariaților menționați în hotărârea judecătorească. Acesta a luat în calcul procentul estimat de Sindicat, şi anume 25 la sută din salariul de încadrare (25 la sută suplimentul postului și 25 la sută suplimentul treptei de salarizare), şi în februarie 2012 a transmis Sindicatului situația solicitată. ANI spune că, după semnarea adreselor respective, Cozma ar fi solicitat executarea silită a Finanţelor Publice, folosind situațiile transmise în adrese, atât indirect, prin sindicat, cât şi direct, prin anexarea situației personale la cererea de încuviințare a executării silite formulată de un executor judecătoresc. „În cursul anului 2012, la cererea Ministerului Finanțelor Publice, Judecătoria Reșița și Judecătoria Sectorului 5 București au dispus suspendarea executărilor silite pentru Direcția Generală a Finanțelor Publice Caraș-Severin”, mai informează inspectorii ANI.

Cozma ar fi fost în conflict de interese deoarece funcţionarul public nu are voie să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial. Situaţia e aceeaşi şi dacă interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice. Mai mult decât atât, „în cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă”.

Doru Cozma a fost informat de ANI despre declanșarea procedurii de evaluare şi a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Dacă va fi găsit vinovat şi de instanţă, va fi decăzut din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

banner 970 x 250