NEWS ALERT! Rămâne primar! Înalta Curte a stabilit că Luca Mălăiescu nu a mințit. Raportul ANI, anulat!

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat astăzi sentința în cazul primarului Luca Mălăiescu, găsit incompatibil de către ANI pe motiv că ar fi fost și administrator al unei societăți comerciale. Prin sentința ICCJ, este anulat raportul ANI și i se dă câștig de cauză lui Luca Mălăiescu.

Decizia ANI a venit în anul 2015, după ce Agenţia Naţională de Integritate ar fi găsit că noul primar din Oțelu Roșu ar fi fost și administrator, în același timp, al unei societăți comerciale. Încă de atunci Luca Mălăiescu a spus că este o greșeală și că va contesta decizia. „Eu am înființat firma în 2006, dar, din anul 2009, ea a fost declarată inactivă de către ANAF. Mai mult, prin statut eu am fost administrator al firmei pentru patru ani, deci până în 2010. Ar fi fost păcat să trebuiască să nu îmi termin acest al doilea mandat de primar pentru o greșeală de interpretare și să nu mai pot ocupa funcții publice în următorii 3 ani. Chiar dacă Curtea de Apel Timișoara m-a găsit vinovat, cred că la Înalta Curte lucrurile au fost judecate firesc, așa cum s-au petrecut”, spune Luca Mălăiescu.

Ales primar în 2012, Luca Mălăiescu nu mai era, prin statut, administrator al firmei (oricum inactive) din anul 2010, lucruri pe care ANI le putea verifica înainte de a-l declara incompatibil. Opinia ANI a fost susținută și de Curtea de Apel Timișoara, instanța de fond, care a apreciat că raportul ANI este legal, dar a fost răsturnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, care i-a acordat lui Mălăiescu și 5000 de lei, cheltuieli de judecată.

În campania electorală din 2016, primarul a fost atacat dur în baza raportului ANI și a procesului intentat, de către contracandidații săi de la ultimele alegeri locale. Prin decizia de astăzi, Luca Mălăiescu își poate continua mandatul de primar și poate participa la următoarele alegeri locale.