Anunțul a fost făcut în prima conferință de presă susținută de Dominic Fritz la sediul Primăriei Timișoara.
„Suntem la o rată de infecție aici în Timișoara de aproape 6 la mia de locuitori. Asta înseamnă că intrăm într-un scenariu de creștere exponențială și trebuie să spun, din păcate, că este puțin probabil că vom putea evita o carantinare a orașului și a întregii zone periurbane. (…) Eu nu cred că cineva poate să ia această decizie ușor, dar cred că dacă privim cifrele în față, dacă realizăm că oricum la un moment dat o să trebuiască să carantinăm zona metropolitană Timișoara, poate e mai bine mai devreme decât mai târziu. Cu fiecare zi ce cresc infectările este mai greu să le limităm. Cred că scopul principal trebuie să fim să putem în decembrie să sărbătorim un Crăciun cât de cât normal și să salvăm cât mai multe vieți posibile”, a declarat, marți, Dominic Fritz.
Potrivit primarului Timișoarei, în Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” nu mai este niciun pat liber la ATI, iar paturile care nu sunt rezervate terapiei intensive ar fi, după cum susține Fritz, ocupate în proporție de 98%.
„Mai avem câteva paturi libere, dar efectiv toate paturile sunt ocupate. Ideea este că trebuie să deschidem cât de repede posibil noi paturi pentru tratarea pacienților Covid-19. Am avut mai multe discuții ieri cu directorul Spitalului Municipal și am depus, ieri, o cerere de autorizație pentru 50 de paturi noi la Spitalul Ascar, care ține de Spitalul Municipal. Am înțeles că azi dimineață am primit această autorizație de la DSP. Asta înseamnă că în cursul zilei de azi o să avem 50 de paturi în plus din care 18 au și o priză de oxigen. Cu cât mai mulți pacienți pot fi tratați cu oxigen, cu atât mai puțini ajung în ATI. Strategia noastră e să creștem cât de mult se poate paturile de oxigen, ca să nu mai ajungă oamenii la ATI.”, a mai precizat primarul.
În context, Fritz spune că a avut o discuție cu o companie privată pentru a achiziționa „cât de multe concentratoare de oxigen se poate”.
„O să mai avem cel mai probabil săptămâna viitoare câteva paturi ATI în plus la Spitalul Municipal și o să primim și un tir mobil cu încă 10 paturi ATI. Lucrăm și la extinderea paturilor ATI, dar importante sunt și celelalte paturi, ca oamenii să fie tratați cu oxigen. Aș vrea să fac un apel la primarul din Sânnicolau Mare – are o rată de infectare foarte mare, aproape 7 la mia de locuitori. Sunt oameni din Sânnicolau Mare care sunt internați la «Victor Babeș», dar avem nevoie de paturile din Sânnicolau Mare pentru pacienți cu forme ușoare ca să degrevăm spitalele de aici. Vă rog să deschideți aceste paturi. Eu mă aștept la situația în care nu o să mai putem să internăm pacienți, ceea ce este foarte grav”, a spus Fritz.
Decizia cu privire la carantinarea unei localități e luată la nivel național, la propunerea autorităților județene în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.